Η περιήγηση στις δυτικές πλαγιές του Γράμμου, είναι ένα ταξίδι, μία εμπειρία ιδιαίτερη και αποκαλυπτική για τον επισκέπτη. Εκεί, ο τόπος έχει ανόθευτη φυσική ομορφιά, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, ενώ μέσα και γύρω από τους οικισμούς του, βλέπεις εικόνες περασμένων εποχών, από τότε, που ο άνθρωπος «συνεργάστηκε» με τη φύση για την καθημερινότητα του. Οι νερόμυλοι, τα πέτρινα γεφύρια, τα πετρόχτιστα σπίτια και οι ιστορικοί ναοί, προκαλούν θαυμασμό και σεβασμό. Η ανάβαση στο Γράμμο αρχίζει λίγα χιλιόμετρα μετά την Κόνιτσα, ανάμεσα σε βαθύσκιωτα δάση και τρεχούμενα νερά, που μαζί με τους ήχους της φύσης, κάνουν τον τόπο μυστηριακό.

Με ξεναγό τον Κώστα Ζιάκο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμαράντου ξεκινήσαμε το οδοιπορικό από τη γέφυρα, στη χαράδρα του Σαραντάπορου. Εκεί παλαιότερα υπήρχε κρεμαστή γέφυρα για την επικοινωνία των χωριών. Από εκεί πέρναγαν το ποτάμι, άνθρωποι και εμπορεύματα. Η βάση της, που κρατούσε το συρματόσχοινο, υπάρχει ακόμη μέσα στον βράχο, στην κοίτη. Τα λευκά βότσαλα του ποταμιού, σε συνδυασμό με τον γαλανό ουρανό, δημιουργούν μικρές τυρκουάζ ορεινές παραλίες και σου «κλείνουν το μάτι» για να βουτήξεις στα δροσερά νερά.

Καθώς ανηφορίζουμε, ο δρόμος σε κάποια σημεία είναι φιδωτός, όμως το τοπίο, «κόβει την ανάσα». Δάση με οξιές, πεύκα και ορεινά λιβάδια, χαρίζουν ανάσες δροσιάς και μία πανέμορφη εικόνα.

Λίγα χιλιόμετρα μετά τη χαράδρα, πληγιάζουμε το χωριό Αγία Βαρβάρα. Ο ξεναγός μας, προτείνει να επισκεφτούμε το μικρό μαστοροχώρι.

Βρισκόμαστε σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την Κόνιτσα και ο οικισμός είναι χτισμένος στο ύψωμα Γκορίτσα στα 720 μέτρα υψόμετρο. Ο τόπος κρατά ζωντανό το αποτύπωμα των ανθρώπων του που ήταν μαστόροι, της πέτρας. Στην πλατεία επιβλητική στέκεται από το 1770, η πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, εξαιρετικά αγιογραφημένη, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, έργο των φημισμένων Χιοναδιτών αγιογράφων και ξυλογλυπτών. Όπως…