Ένα πολυχάπι που περιέχει ασπιρίνη, στατίνη και ένα αντιυπερτασικό φάρμακο, μειώνει περισσότερο – σε σχέση με τη συνήθη θεραπεία στην οποία τα τρία φάρμακα δίνονται ξεχωριστά – τον κατοπινό καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα κλινική δοκιμή, την μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια του είδους της.

Η πρωτοποριακή τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη μελέτη τελικής φάσης 3, με επικεφαλής τον δρα Βαλεντίν Φουστέρ, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Καρδιαγγειακών Ερευνών (CNIC) της Μαδρίτης και του Νοσοκομείου του Όρους Σινά της Νέας Υόρκης, παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC Congress 2022) στη Βαρκελώνη, ενώ σχετική δημοσίευση έγινε και στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό The New England Journal of Medicine.

Ο Φουστέρ δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης SECURE δείχνουν, για πρώτη φορά, ότι ένα πολυχάπι που περιέχει ασπιρίνη, ατορβαστατίνη και ραμιπριλάτη (ramipril), οδηγεί σε κλινικά σημαντική μείωση στα επαναλαμβανόμενα καρδιαγγειακά περιστατικά σε ασθενείς που έχουν υποστεί ήδη έμφραγμα του μυοκαρδίου».

Μετά από ένα έμφραγμα, στους ασθενείς συνταγογραφούνται φάρμακα (αντιαιμοπεταλιακό, αντιλιπιδικό, αντιυπερτασικό) για να αποτρέψουν και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια. Όμως ούτε το 50% των ασθενών που έχουν πάθει έμφραγμα, δεν παίρνουν με συνέπεια για καιρό όλα αυτά τα φάρμακα τους. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ένα πολυχάπι που συνδυάζει και τα τρία φάρμακα, καθιστά ευκολότερο στους ασθενείς να ακολουθούν πιστά την ενδεδειγμένη θεραπεία και έτσι να έχουν καλύτερη προστασία στο μέλλον, αποφεύγοντας ένα δεύτερο πιθανώς θανατηφόρο έμφραγμα ή ένα άλλο καρδιαγγειακό περιστατικό.

Η ιδέα ενός πολυχαπιού είχε «πέσει» στο τραπέζι για πρώτη φορά πριν περίπου δύο δεκαετίες, ενώ πολυχάπια υπάρχουν ήδη για άλλες παθήσεις όπως η λοίμωξη από H.I.V. και η ηπατίτιδα C. Η SECURE ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή που μελέτησε την επίπτωση ενός πολυχαπιού σε…