Η Ρωσία εκτόξευσε ρουκέτες σε πόλεις δυτικά του μεγαλύτερου πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ευρώπης στη νότια Ουκρανία νωρίς σήμερα το πρωί, ενώ το Κίεβο απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας από τη σοβιετική διακυβέρνηση από τον φόβο ρωσικών επιθέσεων.

Τα πυρά πυροβολικού και ρουκετών κοντά στο συγκρότημα του πυρηνικού αντιδραστήρα της Ζαπορίζια, στην κατεχόμενη από τη Ρωσία νότια όχθη του ποταμού Δνείπερου, έχει προκαλέσει φόβους για πυρηνική καταστροφή και εκκλήσεις για αποστρατιωτικοποίηση της γύρω περιοχής.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς, ορισμένοι από τους οποίους πήραν ξυστά το εργοστάσιο το οποίο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουαρίου αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί κυρίως με Ουκρανούς τεχνικούς.

Στη διάρκεια της νύχτας, ομοβροντία ρωσικών ρουκετών έπληξαν τη Νικόπολη, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Δνείπερου από την καταληφθείσα από τους Ρώσους Ενέρχονταρ όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της Ζαπορίζια και τα κοντινά Κρίβιι Ριχ και Σινελνικόφσκι με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, έγραψε σήμερα στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

Η Ουκρανία ανέφερε επίσης ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο Βοζνεσένσκ, νοτιοδυτικά και όχι μακριά από τον δεύτερο μεγαλύτερο σταθμό ατομικής ενέργειας της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε για τον κίνδυνο πιο σοβαρών επιθέσεων ενόψει της 31ης πρώτης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη σοβιετική διακυβέρνηση μεθαύριο Τετάρτη.

Οι τοπικές αρχές στο Κίεβο απαγόρευσαν τις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, τα συλλαλητήρια και άλλες συγκεντρώσεις που σχεδιάζονται σε σχέση με την επέτειο στην πρωτεύουσα από σήμερα και έως την Πέμπτη λόγω του ενδεχομένου επιθέσεων με ρουκέτες, σύμφωνα με έγγραφο που…