Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ρωτήθηκε εάν η Τουρκία ενοχλήθηκε από τις στρατιωτικές ασκήσεις που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο…

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (φωτογραφία, επάνω, από turkpress.co) δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο.

Εαν ενοχλείται η Τουρκία

Η δήλωση έγινε τη Δευτέρα, μετά από κυβερνητική συνεδρίαση στην πρωτεύουσα, Αγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε ακόμα – Αίγυπτος: Πρώτη επίσκεψη τούρκου υπουργού μετά από εννέα χρόνια εντάσεων – Η πορεία εξομάλυνσης

Σε ερώτηση για το εάν οι ασκήσεις που έκανε η Αίγυπτος με την Ελλάδα ενοχλούν την Τουρκία ή όχι, ο Ακάρ είπε ότι «οι κοινές ασκήσεις δεν σημαίνουν και συμμαχία, η Τουρκία έκανε επίσης δεκάδες ασκήσεις πέρυσι με τη συμμετοχή πολλών χωρών, οπότε είναι δυνατόν να διεξάγονται κοινές ασκήσεις και αυτό είναι φυσιολογικό».

Και πρόσθεσε: «Οταν σημειώσουμε πρόοδο στις συνομιλίες με την Αίγυπτο και οι σχέσεις μας με αυτήν φτάσουν σ’ ένα ορισμένο σημείο, μπορούμε να διεξάγουμε μελλοντικά στρατιωτικές ασκήσεις με το Κάιρο. Το σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των χωρών και την εγκαθίδρυση ειρήνης στην περιοχή».

Κοινές ασκήσεις και με Ελλάδα

Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού έρχονται μετά την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού την περασμένη Κυριακή για την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και άλλων χωρών ως παρατηρητών.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και η Αίγυπτος επιδιώκουν να εξομαλύνουν τις πολιτικές σχέσεις που έχουν σχεδόν διακοπεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο δεύτερος γύρος διερευνητικών διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο επιβεβαίωσε την επιθυμία των δύο χωρών να…