Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι Έλληνες «δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Δεν είναι ειλικρινείς»

Σταθερή είναι πλέον η στοχοποίηση της Ελλάδας από τους τούρκους αξιωματούχους, στη γραμμή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε νέες δηλώσεις προχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα εργαλειοποιείται από τρίτες χώρες και δεν πρέπει να ξεχνά τις απαντήσεις που έχει πάρει και στο παρελθόν όταν είχε προκαλέσει την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε μεταξύ άλλων – σύμφωνα με το τουρκικό ΙΗΑ – ότι «η Τουρκία οφείλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα».

Διαβάστε επίσης: Εκτός ελέγχου ο Ακάρ: «Διδαχθείτε από την ιστορία, μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες»

«Κάνουμε τα πάντα» – όπως είπε – «για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο». Αναφερόμενος στη μονομερή ανακήρυξη υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα, υποστήριξε ότι «αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η ‘ελληνική Κύπρος’ και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές τον τελευταίο 1 χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη».

Εδώ και χρόνια τα προβλήματα στο Αιγαίο

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι στο Αιγαίο «υπάρχουν προβλήματα τα οποία υφίστανται εδώ και χρόνια. Προβλήματα τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».

Επιχείρησε δε να κατηγορήσει για μία ακόμα φορά την Ελλάδα για το πάγωμα του διαλόγου, αναφερόμενος για μία ακόμα φορά στο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον που ακολούθησε.

«Είπαμε στην Ελλάδα ‘Ελάτε, ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο’. Πρόσφατα, όταν ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον…