Στην δημιουργία Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Κούβελου προχωρά άμεσα ο Δήμος Πύργου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ερευνητικό Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων «HERON LAB» του Τμήματος Φυσικής.

Αστεροσκοπείο και Πλανητάριο θα δημιουργηθούν στο Δήμο Πύργου. Οι νέες αυτές δομές, που θα φέρουν το όνομα του αείμνηστου Ηλείου Αστροφυσικού Διονύση Σιμοπουλου, θα έχουν ως επί το πλείστον εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά θα συμβάλει και σε ερευνητικά προγράμματα.

Στην σημαντική αυτή ανακοίνωση προχώρησε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη (1/9/2022) με τον διευθυντή του «HERON LAB», Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργο Βελντέ, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του 2ου Θερινού Σχολείου που διεξήχθη στον Πύργο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Δήμος Πύργου με το Παν/μιο Θεσσαλίας και μέσω 1οετούς προγραμματικής σύμβασης δημιουργήθηκε το Θερινό Σχολείο, και το επόμενο βήμα – οι διαδικασίες του οποίου έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά – είναι η δημιουργία Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου στον Κούβελο.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος:

«Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο και μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχουμε συνάψει, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι στο Πολιτιστικό Κέντρο Κούβελου ήδη έχει δρομολογηθεί, και προχωρούν οι διαδικασίες ίδρυσης ενός Αστεροσκοπείου και Πλανηταρίου, με σύγχρονο τηλεσκόπιο. Κάτι ανάλογο που υπάρχει στην Υπάτη, όπου όταν επισκεφτήκαμε το χώρο εντυπωσιαστήκαμε από την υψηλή τεχνολογική επίδοση.

Όλο αυτό συμπίπτει με την πρόσφατη συγκλονιστική είδηση του χαμού του Διονύση Σιμόπουλου, ενός Ηλείου επιστήμονα με παγκόσμιο και τεράστιο μέγεθος στο χώρο της Αστρονομίας. Όλη η υποδομή θα φέρει το όνομά του, γιατί πάνω απ’ όλα ο Διονύσης…