«Η κυβέρνηση όχι απλώς παρανομεί αλλά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της και αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα»

«Η κυβέρνηση πια φαίνεται πως δεν δεσμεύεται από κανένα Σύνταγμα και καμία δημοκρατική αρχή. Υπηρετεί μόνο τον νόμο της σιωπής και της συγκάλυψης», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη στις υποκλοπές.

Ακύρωση της δυνατότητας ελέγχου της ΕΥΠ

Αναφορικά με τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, και όσα αποκαλύπτουν τα ρεπορτάζ, η κα Αχτσιόγλου, μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5» τόνισε: «Πρώτον, πρόκειται για μία κατάφωρα αντισυνταγματική ενέργεια να επικαλούνται το απόρρητο αυτοί οι οποίοι προσέρχονται να εξεταστούν στην Επιτροπή. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με ακύρωση της δυνατότητας ελέγχου της ΕΥΠ που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

  • Διαβάστε επίσης Υποκλοπές: Τι κατέθεσαν πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ – Συγκάλυψη καταγγέλει η αντιπολίτευση

»Δεύτερον, εδώ υπάρχουν και ποινικές ευθύνες που θα πρέπει να διερευνηθούν, διότι ο ίδιος ο κανονισμός της Βουλής απαγορεύει την επίκληση του απορρήτου σε κρατικούς λειτουργούς που πηγαίνουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να καταθέσουν. Αυτή η επίκληση του απορρήτου ισοδυναμεί με ψευδή κατάθεση. Τρίτον, καθημερινά εξελίσσεται μία γενικευμένη και συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση».

Επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της

Συγχρόνως, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση όχι απλώς παρανομεί αλλά επιχειρεί να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της και αυτό είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στη Βουλή υποστήριξε εξαιρετικά επικίνδυνες θέσεις για τη δημοκρατία. Είπε ότι κανείς δεν εξαιρείται, ότι εν δυνάμει δηλαδή όλοι οι πολίτες και όλα τα πολιτικά πρόσωπα παρακολουθούνται, χρησιμοποιώντας μία εντελώς απλουστευτική θέση περί της ισότητας.

»Το δεύτερο είναι η επίκληση του εσωτερικού εχθρού, ότι όποιος επιχειρεί να…