«Στα χέρια του διαλύθηκε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο» και «οι ηγέτες που υπήρξαν αρχιτέκτονες της ιστορίας να μην κρίνονται από τη συγκυρία».

Στα σύγχρονα τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού, των κοινωνικών ανισοτήτων του αυταρχισμού και της μισαλλοδοξίας αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

«Το τείχος του Βερολίνου έπεσε, αλλά νέα τείχη υψώθηκαν στον σύγχρονο κόσμο» τονίζει χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας.

  • Διαβάστε επίσης: Κηδεία Γκορμπατσόφ: Σεμνή τελετή χωρίς τον Πούτιν και Δυτικούς ηγέτες – Τι είπε η κόρη του 

«Προφανώς απέτυχε»

«Να τον ανασυγκροτήσει σε μια εντελώς διαφορετική βάση, που θα τον απομάκρυνε και θα τον διαχώριζε από τη δικτατορική αντίληψη και τη γραφειοκρατική πράξη της εξουσίας, εν ονόματι των οποιωνδήποτε ανθρωπιστικών ιδεωδών», γράφει σε άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής».

«Προφανώς απέτυχε», προσθέτει, «το λεγόμενο σοσιαλιστικό στρατόπεδο διαλύθηκε στα δικά του χέρια και τα καθεστώτα του υπαρκτού γκρεμίστηκαν».

Επισημαίνει ότι επί των ημερών του το Τείχος έπαψε πια να χωρίζει τη Γερμανία και η κραταιά κάποτε ΕΣΣΔ «διαλύθηκε με τη δική του παραίτηση από τη θέση του πρώτου αλλά και τελευταίου Προέδρου της, ακόμα και ως κράτος, για να γεννηθούν μια σειρά νεαρά κράτη στη θέση της. Και να αποδειχτεί ότι κανένα σχέδιο, οσοδήποτε εμπνευσμένο, δεν μπορεί να αντιστρατευτεί και να ανατρέψει την πραγματικότητα όταν αυτή έχει πάρει τον δρόμο της».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «δυστυχώς ο κόσμος δεν έγινε καλύτερος μετά από αυτό, όπως πολλοί περίμεναν, ανακοινώνοντας το τέλος της Ιστορίας», τονίζοντας πως «το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, αλλά νέα τείχη υψώθηκαν στον σύγχρονο κόσμο μας». «Και τα οράματα εκατομμυρίων ανθρώπων», συνεχίζει, «που εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης και μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και πίστεψαν μετά την παρακμή του υπαρκτού…