Οι Βέλγοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο, καθώς οι τιμές των καυσίμων και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να φθάσουν σύντομα σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο ντε Κρόο προειδοποίησε τους πολίτες καθώς επισκέφθηκε έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Ζεεμπρούγκε τη Δευτέρα (22 Αυγούστου).

«Οι επόμενοι πέντε έως δέκα χειμώνες θα είναι δύσκολοι. Οι εξελίξεις είναι πολύ δύσκολες σε όλη την Ευρώπη. Ορισμένοι τομείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες με αυτές τις υψηλές τιμές ενέργειας», δήλωσε ο Ντε Κρόο στο Ζεεμπρούγκε .

«Πρέπει να το ξεπεράσουμε. Να ελπίζουμε για το καλύτερο και να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Και αν η κατάσταση αποδειχθεί καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, θα είναι και πάλι καλό να είμαστε προετοιμασμένοι», πρόσθεσε.

Οι ανώτατες τιμές για το ντίζελ και το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να φθάσουν σε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ την Τρίτη (23 Αυγούστου), ενώ η τιμή για το ντίζελ Β7 ανά λίτρο αναμένεται να ξεπεράσει και πάλι τα 2 ευρώ ανά λίτρο και να φθάσει στα επίπεδα του Ιουλίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (22 Αυγούστου) η Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία του Βελγίου.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στο Βέλγιο -που επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών στη Γαλλία και τη Γερμανία- έφθασαν επίσης σε νέο ρεκόρ την Κυριακή (21 Αυγούστου). Οι τιμές έφθασαν στο ρεκόρ των 561,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στη χονδρική αγορά την Κυριακή, ανεβάζοντας το ρεκόρ της 17ης Αυγούστου που ήταν 541 ευρώ ανά MWh.

Οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, των οποίων οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αναμένεται να φθάσουν αντίστοιχα τα 2.154,58 ευρώ και 3.791,10 ευρώ τον Αύγουστο, εκτιμά η Vreg, η φλαμανδική ρυθμιστική αρχή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Τον Απρίλιο του 2021, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ηλεκτρικού…