Ένα χρόνο εκτός NBA θα μείνει ο ισχυρός άνδρας των Φοίνιξ Σανς, που θα κληθεί να βάλει και βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με την ποινή αποκλεισμού για ένα έτος και χρηματικό πρόστιμο 10 εκατ. δολαρίων τιμώρησε το NBA τον ιδιοκτήτη των Φοίνιξ Σανς, Ρόμπερτ Σάρβερ.

Η λίγκα του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη πραγματοποίησε, όπως αναφέρουν το ESPN και το Reuters, ενδελεχή έρευνα για τις καταγγελίες εναντίον του ιδιοκτήτη των Σανς, σχετικά με ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια και περιπτώσεις άνισης συμπεριφοράς εναντίον γυναικών.

«Είχε συμπεριφορά που παραβίαζε ξεκάθαρα τα κοινά πρότυπα του χώρου εργασίας, όπως αντικατοπτρίζονται στους κανόνες και τις πολιτικές της ομάδας και της Λίγκας. Αυτή η συμπεριφορά περιελάμβανε τη χρήση ρατσιστικών χαρακτηρισμών, άνιση μεταχείριση των εργαζομένων γυναικών, δηλώσεις και συμπεριφορά που σχετίζονται με το φύλο και σκληρή μεταχείριση των εργαζομένων που κατά καιρούς συνιστούσε εκφοβισμό» αναφέρει η ανακοίνωση του NBA.

Παράλληλα, συμπληρώνει πως ο Σάρβερ «εμπλέκεται σε εξευτελιστική και σκληρή μεταχείριση εργαζομένων, μεταξύ άλλων φωνάζοντας και βρίζοντας εναντίον τους».

Η λίγκα διεξήγαγε έρευνα σε βάθος για τη συμπεριφορά του Ρόμπερ Σάρβερ στα 17 χρόνια που βρίσκεται επικεφαλής της ομάδας των Σανς, μετά από ένα δημοσίευμα του ESPN τον Νοέμβριο του 2021 που μιλούσε για ρατσισμό και μισογυνισμό από τον ιδιοκτήτη των «Ήλιων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατέθεσαν για την υπόθεση άνω των 300 ατόμων, τα έγγραφα που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν τις 80.000 σελίδες, ενώ συμπεριλήφθηκε και άλλο υλικό όπως email, μηνύματα κειμένου και βίντεο.

Σύμφωνα με το πόρισμα ο Σάρβερ «συμμετείχε σε συμπεριφορά που παραβίαζε ξεκάθαρα τα κοινά πρότυπα του χώρου εργασίας, όπως αντικατοπτρίζεται στους κανόνες και τις πολιτικές της ομάδας και του πρωταθλήματος».

Συμμετείχε στην έρευνα, διαφώνησε με την ποινή

Όπως ανέφεραν οι δημοσιογράφοι Μπάξτερ Χολμς και Άντριαν Γουαναρόφσκι, ο Σάρβερ αν και…