Ο βασιλιάς Κάρολος ευχαρίστησε σήμερα την ηγέτιδα του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία για τα «απίστευτα καλά λόγια της» για τη μητέρα του, την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, άλλη μια ένδειξη της αναθέρμανσης των σχέσεων της πρώην πολιτικής πτέρυγας του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού με το Στέμμα.

Η Μισέλ Ο’Νιλ εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, μετά τον θάνατο της βασίλισσας, λέγοντας ότι αισθάνεται ευγνώμων για «τη σημαντική συμβολή και τις αποφασιστικές προσπάθειες της Ελισάβετ για την προώθηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης» και ότι «έδωσε το παράδειγμα». Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Κάρολο, ενώ πολλά άλλα υψηλόβαθμα μέλη του Σιν Φέιν του εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.

Ο IRA, που τερμάτισε την ένοπλη εκστρατεία του κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία με την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, ευθύνεται για τη βομβιστική επίθεση του 1979, στην οποία σκοτώθηκε ο μεγάλος θείος του Καρόλου, Λόρδος Μαουντμπάντεν. Ο ίδιος ο Κάρολος ήταν επίτιμος επικεφαλής του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών του Βρετανικού Στρατού, μέλη του οποίου σκότωσαν 13 Ρωμαιοκαθολικούς διαδηλωτές το 1972, στη σφαγή της Ματωμένης Κυριακής.

Οι σχέσεις μεταξύ του Σιν Φέιν και της βασιλικής οικογένειας πήραν άλλη τροπή το 2012, όταν η Ελισάβετ αντάλλαξε χειραψία με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Ιρλανδίας Μάρτιν ΜακΓκίνες, έναν πρώην διοικητή του IRA, στο Μπέλφαστ.

Στην πρώτη του επίσκεψη στη Β. Ιρλανδία με την νέα ιδιότητά του, ο Κάρολος έσφιξε θερμά το χέρι της Ο’Νιλ και είπε: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα απίστευτα καλά λόγια που είπατε για τη μητέρα μου». «Έπαιξε μεγάλο ρόλο εδώ όσον αφορά τη συμφιλίωση… Είναι το τέλος μιας εποχής», απάντησε η Ο’Νιλ. «Είναι», συμφώνησε ο βασιλιάς. «Πώς το λένε; Δεν μπορείς να διαβάσεις τις νεκρολογίες σου και όλα τα ωραία πράγματα που λένε για σένα. Πολύ απογοητευτικό», πρόσθεσε.

Ο Κάρολος αντάλλαξε επίσης χειραψία με το…