Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την πρώτη του εμφάνιση και ομιλία ως νέος βασιλιάς στο βρετανικό κοινοβούλιο θα κάνει το πρωί της Τρίτης ο Κάρολος Γ’.

Σε τελετή στο Westminster Hall, την εντυπωσιακή αίθουσα του 11ου αιώνα όπου από την Τετάρτη θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ, οι Πρόεδροι της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων θα διατυπώσουν τα συλλυπητήρια του νομοθετικού σώματος προς το νέο μονάρχη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ θα απευθυνθεί με τη λεγόμενη «σεμνή προσφώνηση» προς τον βασιλιά, όπως συμφωνήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση των βουλευτών το Σάββατο.

Θα πει πως «η αφειδής αφοσίωση της βασίλισσας στην υπηρεσία της σπουδαίας μας χώρας θα βρίσκεται πάντα στην τρυφερή και ευγνώμονα θύμησή μας».

Θα μεταφέρει επίσης εκ μέρους των βουλευτών την πίστη τους στο νέο μονάρχη.

Στη συνέχεια θα υπάρξει αντιφώνηση από το Κάρολο.

Ο βασιλιάς και η σύζυγος του Καμίλα θα αναχωρήσουν μετά αεροπορικώς για το Εδιμβούργο. Στο προαύλιο του Παλατιού του Hollyroodhouse, όπου αναπαύεται από χθες η σορός της βασίλισσα Ελισάβετ, ο Κάρολος θα λάβει το Κλειδί της Πόλης.

Στις 2.35 το απόγευμα τοπική θα ακολουθήσει πεζός όπως και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, την 20λεπτη πομπή που θα μεταφέρει τη σορό κατά μήκος του Royal Mike στον καθεδρικό ναό του Σεντ Τζάιλς. Μετά από δοξολογία, ο ναός θα ανοίξει για το κοινό που θα θέλει να αποχαιρετίσει τη βασίλισσα.

Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει για 24 ώρες, πριν το φέρετρο ταξιδέψει αεροπορικώς το απόγευμα της Τρίτης για το Λονδίνο.

Μετά τη δοξολογία ο νέος βασιλιάς θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον και την Πρόεδρο του τοπικού κοινοβουλίου Χόλιρουντ, στο οποίο θα παρευρεθεί αργότερα για να δεχθεί τα συλλυπητήρια των Σκωτσέζων βουλευτών. Το βράδυ, στις 7.20 τοπική, αναμένεται να σταθεί παραστάτης στο φέρετρο της μητέρας του μαζί με αλλά μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Από την Τετάρτη το…