Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ικανοποιημένο δηλώνει το Λονδίνο από την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών του Ομίλου των G7 να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) για το εισαγόμενο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου.

Ο Βρετανός υπουργός Ναντίμ Ζαχάουι έκανε λόγο για «σημαντικό μέτρο» το οποίο «θα μειώσει τα ρωσικά έσοδα και θα μετριάσει τις επιπτώσεις του πολέμου του Πούτιν στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας προς υποστήριξη των πιο ευάλωτων».

Νωρίτερα, από την Ουάσινγκτον όπου είχε σχετικές επαφές με την Αμερικανίδα ομόλογό του Τζάνετ Γιέλεν, ο κ. Ζαχάουι είχε διαπιστώσει πρόθεση γρήγορων αποφάσεων επί του θέματος.

Στην τοποθέτησή του μετά από τη συμφωνία, πρόσθεσε πως η ανάληψη περαιτέρω δράσης κατά του Πούτιν ήταν «προσωπική προτεραιότητα» για τον ίδιο όσο κατέχει το πόστο του Υπουργού Οικονομικών.

«Θα ψαλιδίσουμε την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του από τις εξαγωγές πετρελαίου απαγορεύοντας υπηρεσίες όπως η ασφάλιση και η χρηματοδότηση πλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από ένα συμφωνημένο όριο τιμών», δήλωσε ο κ. Ζαχάουι.

Οι αναλυτές στη βρετανική πρωτεύουσα επισημαίνουν πως η εφαρμογή του πλαφόν θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την άρνηση των ασφαλιστικών οργανισμών που εδρεύουν στο Λονδίνο να ασφαλίσουν φορτία ρωσικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου που υπερβαίνουν το όριο της τιμής αγοράς που θα καθοριστεί. Οι λονδρέζικες εταιρείες του τομέα καλύπτουν το 95% των ασφαλίσεων του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων.

Αν και εκπρόσωποι του βρετανικού τομέα θαλάσσιων ασφαλίσεων έχουν διατυπώσει κάποιες επιφυλάξεις για το πόσο εύκολα μπορεί η απειλή μη ασφάλισης ενός φορτίου να λειτουργήσει ως κίνητρο για την τήρηση του πλαφόν, στέλεχος της αγοράς ασφαλίσεων και αυτασφαλίσεων Lloyd’s of London εμφανίστηκε πιο θετικό μιλώντας στους Financial Times.

Όπως σημείωσε, οι ασφαλιστικές θα ζητούν από τους ιδιοκτήτες των φορτίων, που…