του Θανάση Γκαβού

Την οικονομική δυσχέρεια και τις δύσκολες επιλογές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτόν το χειμώνα πολλά βρετανικά νοικοκυριά αποκαλύπτει δημοσκόπηση αναφορικά με την ενεργειακή ακρίβεια.

Ακόμα και πριν από την ανακοίνωση ότι από 1η Οκτωβρίου κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει 3.549 λίρες το χρόνο για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών της αντιπολίτευσης έδειξε πως ένας στους τέσσερις δε θα ανάψει τη θέρμανση φέτος το χειμώνα.

Συγκεκριμένα, χωρίς θέρμανση σκοπεύει να περάσει τους πιο κρύους μήνες του έτους το 23% των ερωτηθέντων. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 27% για γονείς με ανήλικα παιδιά.

Το 70% απαντά πως η θέρμανση θα ανάβει λιγότερο.

Το 23% των ερωτηθέντων λέει πως θα χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας και το 11% πως θα υποχρεωθεί να βγάλει δάνειο για να ανταπεξέλθει. Τα αντίστοιχα ποσοστά ανεβαίνουν σε 33% και 17% για γονείς με ανήλικα παιδιά.

Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 2.000 ενηλίκων κατοίκων της Βρετανίας.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έκαναν λόγο για «εθνικό σκάνδαλο» και ζήτησαν από τους υποψηφίους για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία να δεσμευθούν άμεσα για μια σειρά μέτρων αν εκλεγούν, όπως ένας μεγαλύτερος φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Το επιτελείο της επικρατέστερης επόμενης Πρωθυπουργού, Λιζ Τρας άφησε να εννοηθεί πως η νυν Υπουργός Εξωτερικών εξετάζει την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ από 20% σε 15%.

Πηγή: skai.gr