Ο γερμανικός Τύπος παρακολουθεί στενά τον πλου του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν στην ανατολική Μεσόγειο. Με πλήθος ρεπορτάζ και αναλύσεων εστιάζει στις νέες γεωπολιτικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν στην περιοχή, τις εξαιρετικά τεταμένες το τελευταίο διάστημα σχέσεις με την Ελλάδα, κάνοντας εκτενείς αναφορές στο δύσκολο ιστορικό των διμερών σχέσεων, από το Κυπριακό και τη διαμάχη για τις θαλάσσιες ζώνες μέχρι την αναζήτηση φυσικών πόρων στον βυθό της περιοχής και προσφάτως τη διαμάχη για την εδαφική κυριαρχία σε μεγάλα νησιά του Αιγαίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv διερωτάται αν «υπάρξει και πάλι ένταση με την Ελλάδα με την αποστολή του γεωτρύπανου». Παρατηρεί ότι δεδομένου ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε «ιστορικό ναδίρ» η αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου ενδέχεται να κλονίσει την «εύθραυστη ισορροπία». Το γερμανικό κανάλι παραπέμπει επίσης στο θερμό καλοκαίρι του 2020 με την αποστολή τότε του γεωτρύπανου Ορούτς Ρέις που έπλεε στα ανοιχτά της Ρόδου με τις δύο χώρες να «φτάνουν στα πρόθυρα στρατιωτικής σύρραξης».

Από τον Σουλτάνο Αμπντουλχαμίντ Χαν στο ομώνυμο γεωτρύπανο

«Το νέο πλοίο φέρει το όνομα του τελευταίου Οθωμανού σουλτάνου, ο οποίος ανατράπηκε από εθνικιστές του τουρκικού στρατού, τους λεγόμενους Νεότουρκους, στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην πραγματικότητα κανείς δεν θα συνέδεε το όραμα του Ερντογάν για τουρκικό μεγαλείο και εθνική υπερηφάνεια με τον όνομα Αμπντουλχαμίντ Χαν. Οι τουρκικές φιλοδοξίες για ισχύ πάντως φάνηκαν στη σχετική εκδήλωση. Ένα υπερμέγεθες τουρκικό μισοφέγγαρο ζωγραφισμένο στο κόκκινο κύτος του πλοίου και μια τουρκική σημαία ύψους 12 μέτρων να κρέμεται από τη γέφυρα για τις κάμερες» αναφέρει το δίκτυο ZDF καλύπτοντας το θέμα με ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από την Τουρκία.

Σύμφωνα μάλιστα με την καθηγήτρια Φιλίζ Κατμάν,…