Με δυτικά άρματα μάχης η ουκρανική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της για περισσότερες και επιτυχημένες αντεπιθέσεις κατά του ρωσικού στρατού.Το Κίεβο ζητά επίμονα από τη Γερμανία, εκτός από τα οβιδοβόλα και τους εκτοξευτές πυραύλων που έχει ήδη παραλάβει, άρματα μάχης Leopard 2 A4, αλλά και τεθωρακισμένα τύπου Marder.

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν τον καθοριστικό ρόλο των δύο αυτών τεθωρακισμένων στην ανακατάληψη κατεχομένων εδαφών, αλλά και στις μάχες σε αστικό περιβάλλον. «Οι ένοπλες δυνάμεις 18 χωρών εμπιστεύονται τη συνολική υπεροχή του Leopard», γράφει η γερμανική κατασκευάστρια εταιρία KMW. Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τα εύσημα της KMW, χαρακτηρίζουν το Λέοπαρντ «το καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο».

Οι πόλεμοι στην Ευρώπη κρίνονται στις πόλεις

«Οι μάχες στον ουκρανικό πόλεμο δεν διεξάγονται αποκλειστικά, αλλά ως επί τω πλείστον με τεθωρακισμένους σχηματισμούς», διαπιστώνει το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας. Τα άρματα μάχης χαρακτηρίζουν «υψηλή δυναμική και υψηλή κινητικότητα» παρά τις ερπύστριες και την κίνηση σε δύσκολο έδαφος, συμπεραίνει ο γερμανός ταξίαρχος Μπγερν Σουλτς: «Στην ύπαιθρο, αλλά και τον αστικό χώρο, όπου υπάρχουν συντρίμμια, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και παρόμοια εμπόδια, είμαστε σε θέση να επιτύχουμε την μέγιστη δυναμική και ταχύτητα». Την ίδια στιγμή τα Leopard προσφέρουν στους χειριστές ή στους στρατιώτες που κινούνται γύρω του μεγάλη ασφάλεια. Στα πλεονεκτήματα του άρματος μάχης ανήκει αδιαμφισβήτητα το πυροβόλο 120 χιλιοστών με σημαντική δύναμη πυρός και η ταυτόχρονη προστασία που προσφέρει στο ανθρώπινο δυναμικό.

«Ένας πόλεμος επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι αδιανόητο να διεξαχθεί αποκλειστικά εκτός πόλεων. Υπάρχουν βιομηχανικές περιοχές, χωριά, μικρές πόλεις, μεγαλουπόλεις διάσπαρτες σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι πόλεμοι κρίνονται συνήθως εκεί», εκτιμά ο ταξίαρχος Μπγερν Σουλτς και προσθέτει ότι…