Ο Γκόταμ Αντάνι, ο Ινδός μεγιστάνας που ανέβηκε πολύ γρήγορα φέτος τις βαθμίδες της κατάταξης με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, υποσκέλισε τον Τζεφ Μπέζος και αναδείχθηκε στον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη. 

Ο Αντάνι, που ξεκίνησε από τη 14η θέση στο δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, διαθέτει σήμερα περιουσία ύψους 146,9 δισ.δολαρίων που υπολείπεται μόνο από αυτή του Έλον Μασκ, των 260 δισ.δολαρίων. Οι μετοχές της «ναυαρχίδας» του Adani Enterprises εκτινάχθηκαν σε ύψη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα, ενώ σε ορισμένες από τις εταιρείες που ανήκουν στον όμιλό του έχουν καταγράψει άνοδο άνω του 1.000% από το 2020. 

Η περιουσία του Μπέζος μειώθηκε στα 145,8 δισ.δολάρια μετά το νέο sell off που έπληξε ξανά την τεχνολογία και επηρέασε τις περιουσίες των πλουσιότερων Αμερικανών. Η αλλαγή αυτή βεβαίως στην κατάταξη είναι ευμετάβλητη και εξαρτάται τα μέγιστα από τη μετοχή της Amazon.com, που καταγράφει φέτος απώλειες άνω του 26%. 

Ο Αντάνι υποσκέλισε πρώτα τον Ινδό Μουκές Αμπάνι κερδίζοντας τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας τον Φεβρουάριο, ενώ έγινε δισεκατομμυριούχος τον Απρίλιο ξεπερνώντας τον Μπιλ Γκέιτ και τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό τους δύο τελευταίους μήνες. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος από την Ασία αναρριχάται τόσο ψηλά στην κατάταξη, οι οποίοι κυριαρχείτο ανέκαθεν από Αμερικανούς επιχειρηματίες στον χώρο της τεχνολογίας.

Ο 60χρονος Αντάνι άφησε το κολλέγιο για να αναζητήσει την τύχη του στη βιομηχανία διαμαντιών του Μουμπάι στις αρχές της δεκαετίας του 1980 προτού στραφεί στον άνθρακα και στα λιμάνια. Η κοινοπραξία του έχει επεκταθεί στα πάντα, από αεροδρόμια έως data centers, τσιμέντο, μίντια και πράσινη ενέργεια, εστιάζοντας σε τομείς που ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντικούς για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της χώρας του.  

Πέρυσι, δεσμεύθηκε να επενδύσει 70 δισ.δολάρια στην πράσινη ενέργεια, κίνηση η οποία θεωρήθηκε «ψεύτικη και βιτρίνα…