Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ. Η Βρετανία, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αποτίει φόρο τιμής στη μακροβιότερη κάτοχο του θρόνου.

Οι ουρές των Βρετανών έξω από το Westminster, όπου βρίσκεται για το προσκύνημα η σορός της Ελισάβετ, έχουν ξεπεράσει τα 4 χιλιόμετρα, ενώ εκατομμύρια Βρετανοί, αλλά και ξένοι, θα απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό στη βασίλισσα, σε μία διαδικασία που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, ενώ την  επομένη, τη Δευτέρα το πρωί, θα γίνει η κηδεία, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Παλατιού.

Βρετανία

Βρετανία

Δείτε βίντεο: 

Δείτε γράφημα με την ούρα χιλιομέτρων που έχει σχηματιστεί για το λαϊκό προσκύνημα:

Το φέρετρο είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο και πάνω του είναι τοποθετημένο το Αυτοκρατορικό Στέμμα, το οποίο μεταξύ άλλων κοσμείται από πετράδι κομμένο από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως Cullinan.

ελισαβετ στεμμα

Καθόλη τη διάρκεια της πομπής, από όπου περνούσε το φέρετρο, δεκάδες χιλιάδες κόσμου ξεσπούσαν σε χειροκροτήματα, αποχαιρετώντας την αγαπημένη τους βασίλισσα. Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου και η ουρά που θα σχηματιστεί μπορεί να φτάσει και τα 35 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες. 

φερετρο ελισαβετ

Το χείριστο σενάριο προβλέπει αναμονή στην ουρά έως και για 30 ώρες, για αυτό οι αρχές καλούν τους πολίτες να είναι βέβαιοι πως θα αντέξουν την ταλαιπωρία πριν πάρουν θέση στην ουρά. Όποιος προσέρχεται θα λαμβάνει ένα χρωματιστό και…