Να ενισχύσει το γόητρο της Τουρκίας μετά την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας και τον «πάγο» του αμερικανινικού Κογκρέσου στην αναβάθμιση των F-16, επιχερεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλούμενος την ισχυρή βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαθέτει τονίζοντας ότι γίνονται ο «μεγάλος μπελάς των εχθρών». Μάλιστα, σε χθεσινή του ομιλία έκανε λόγο και για «δικές τους θάλασσες», στις οποίες κυκλοφορούν κορβέτες και φρεγάτες.

Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η Άγκυρα θεωρεί ότι δυναμώνει με αυτά τα αεροσκάφη στις μάχες που γίνονται σε διάφορα μέτωπα, καθώς η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τα τρίτης γενιάς αεροσκάφη, έχει προμηθευτεί ήδη τα Rafale που είναι 4ης γενιάς μαχητικά και περιμένει τα 5ης γενιάς, ενώ η Τουρκία περιμένει ακόμα την έγκριση για την αναβάθμιση των F-16. Έτσι, δίνει βάση στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και προσπαθεί να δείξει ότι με αυτά μπορεί να αποκτήσει κάποια υπεροχή. 

«Πλέον πλέουμε στις θάλασσές μας με τις φρεγάτες μας με τις κορβέτες μας. Αυτά είναι δικής μας κατασκευής. Κάποιοι άλλοι όμως περιμένουν πράγματα από κάπου άλλου. Υπάρχουμε με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας, με τα  οπλισμένα μη επανδρωμένα μας και τα Akıncı μας. Τώρα είμαστε με τον Gökbey μας. Τώρα πια, με όλα αυτά τα όπλα μας, με αυτά τα όπλα, είμαστε ο μεγαλος μπελάς των εχθρών μας στον κόσμο. Δεν είμαστε πλέον μια χώρα που θαυμάζει άλλες χώρες στον κόσμο με τις δυνατότητες που έχει. Τελείωσε αυτά τώρα, είναι ιστορία», δήλωσε χαρακτηριστικά.  

Σύμφωνα με τον υπουργό βιομηχανίας της Τουρκίας, η Άγκυρα διαθέτει περίπου 280 επανδρωμένα αεροσκάφη, που χρησιμοποιούνται από τον στρατό ξηράς και το ναυτικό, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι χρησιμοποιούνται και από τις μυστικές υπηρεσίες στην πλευρά του βόρειου Ιράκ και της Συρίας.

Πηγή: skai.gr