Την επείγουσα παρέμβαση της Ευρώπης, που αποφασίζει έκτακτα μέτρα για το φυσικό αέριο και το ρεύμα, προκαλούν οι εκβιασμοί του Πούτιν με την ενέργεια. Ενδεικτική είναι και η στροφή της Γερμανίας, που περιμένοντας έναν χειμώνα εφιάλτη ζητεί τώρα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, πρόταση που έχει εισηγηθεί εδώ και μήνες ο Ελληνας πρωθυπουργός και οι χώρες του νότου. 

Την Τρίτη διευκρίνισε η Κομισιόν ότι δουλεύει σε 2 πακέτα μέτρων: Το ένα θα είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα οριστούν και ανακοινωθούν σε χρονικό ορίζοντα εβδομάδων, αλλά δουλεύει και σε ένα πακέτο μακροπρόθεσμο για την διαρθρωτική αλλάγή της αγοράς της ηλεκρικής ενέργειας της Ε.Ε. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι αυτά που θα συζητήσουν οι Υπουργοί Ενέργειας την επόμενη Παρασκευή και θα περιλαμβάνουν σίγουρα ένα πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Στροφή ακόμη και από το παραδοσιακά σκεπτικό Βερολίνο υπέρ της παρέμβασης στην αγορά ενέργειας με τον γερμανό Ρόμπερτ Χάμπεκ να στέλνει γράμμα προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του ζητώντας την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. 

Η πολυπλοκότητα της ηλεκτρικής αγοράς ενέργειας φυσικά και αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πολύ υψηλών τιμών. Γι’ αυτό και θα επανεξετάσουμε τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Υπουργού Οικονομίας Γερμανίας, Μπεατε Μπαρόν.

Η Γερμανία βιώνει ήδη την αγωνία ενός ενεργειακού εφιάλτη και ο Όλαφ Σολτς προσπαθεί η χώρα του να μην βρεθεί, για πρώτη φορά, στη δίνη μίας πρωτοφανούς κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε αντίθεση με πέρσι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι ήδη γεμάτες πάνω από το 80% της χωρητικότητάς τους και θα συνεχίσουμε να τις γεμίζουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι τον προσεχή χειμώνα, δήλωσε ο Γερμανός…