Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τρίτη ότι το Ιράν εγκατέλειψε το αίτημα του να μπλοκάρει ορισμένες επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μια σημαντική υποχώρηση που μπορεί να επιτρέψει την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015.

“Εκτός από τους περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα που το Ιράν θα πρέπει να εφαρμόσει, ο ΙΑΕΑ θα είναι εκ νέου σε θέση να επιβλέπει το πιο δραστικό καθεστώς επιθεωρήσεων που έχει υπάρξει ποτέ, επιτρέποντας τον εντοπισμό οποιασδήποτε απόπειρας του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικό όπλο μυστικά”, δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το Ιράν εγκατέλειψε επίσης τις τελευταίες ημέρες μια άλλη απαίτηση σχετική με την άρση του χαρακτηρισμού των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ΗΠΑ αρνούνταν κατηγορηματικά αυτή την απαίτηση, η οποία δεν περιλαμβάνεται πλέον στο τελευταίο κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επί μήνες, η Τεχεράνη συνέδεε οποιαδήποτε συμφωνία με την αφαίρεση των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από τη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχουν στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας που επιτεύχθηκε το 2015 με την Τεχεράνη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) και τη Γερμανία, από την οποία η Ουάσινγκτον αποχώρησε το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέρριψε επίσης κάθε έννοια παραχώρησης από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι “το Ιράν είναι αυτό που έκανε παραχωρήσεις σε σημαντικά θέματα”.

“Υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά αν καταλήξουμε σε συμφωνία για να επιστρέψουμε στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα (του 2015), το Ιράν θα έπρεπε να κάνει πολλά…