Πάντα παρούσα στην θέση της, πάντα με το θάρρος της γνώμης της απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας και τον σεξισμό -στις δύο θητείες της ως πρόεδρος, η Νάνσι Πελόζι έχει βάλει το χέρι της στην έγκριση των πιο κρίσιμων νομοσχεδίων που «πέρασαν» από το Κογκρέσο

Η Νάνσι Πελόζι είναι 82 ετών. Επί 35 χρόνια εκπροσωπεί το Σαν Φρανσίσκο στο αμερικανικό Κογκρέσο, τα τελευταία είκοσι στο τιμόνι των Δημοκρατικών. Εγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και μόλις η δεύτερη πολιτικός που επανέρχεται στην θέση μετά από απουσία ετών, όταν το κόμμα της βρέθηκε στην μειοψηφία.

Μια εβδομάδα πριν ο Ντόναλντ Τραμπ την αποκάλεσε «ζώο» -κι αυτό λίγο αφότου ο σύζυγός της δέχτηκε επίθεση με τσεκούρι στο κεφάλι, μια επίθεση που θεωρείται πως προοριζόταν για εκείνη. Της τα κρατούσε χρόνια μαζεμένα: για τα τέσσερα χρόνια που βρέθηκε στον Λευκό Οίκο, η Νάνσι Πελόζι, ως ηγέτης της μειοψηφίας, ήταν η πιο σταθερή αντιπολιτευτική φωνή στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης – Νάνσι Πελόζι: Αποχωρεί από την ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Πάντα παρούσα στην θέση της, πάντα με το θάρρος της γνώμης της απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας και τον σεξισμό -στις δύο θητείες της ως πρόεδρος, η Πελόζι έχει βάλει το χέρι της στην έγκριση των πιο κρίσιμων νομοσχεδίων που «πέρασαν» από το Κογκρέσο επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν, όπως το Obamacare για την υγεία, και στις δύο παραπομπές του Τραμπ.

Προοδευτική χωρίς να φαίνεται

Δεν λογάριαζε απειλές μέσα στην Βουλή, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι απειλούσαν με υπολειτουργία του δημόσιου τομέα για να μπλοκάρουν μια μεταρρύθμιση. Συμβολικά, σήκωσε κεφάλι στον τραμπισμό όταν αυτός κρυβόταν ακόμα πίσω από την άνοδο του Tea Party μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλοιώνοντας την συστημική φυσιογνωμία του.

Πίσω από την χαρακτηριστική φωνή και τα πολύχρωμα ταγέρ, η Πελόζι αποδείχτηκε προοδευτική χωρίς να φαίνεται: στα χρόνια που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, στήριξε…