Το στρατόπεδο Γιαννούλη, είκοσι χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, είναι έτοιμο να υποδεχθεί σε λίγες εβδομάδες τους πρώτους νατοϊκούς στρατιωτικούς

Υπάρχει ένας συνεχής εκνευρισμός των Τούρκων για όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Αλεξανδρούπολη. Δεν είναι μόνον ότι στο λιμάνι της εκφορτώνονται συνεχώς από θηριώδη μεταγωγικά ελικόπτερα άρματα μάχης και άλλο πολεμικό υλικό που προωθείται στα Βαλκάνια, αλλά επειδή ετοιμάζεται η πρώτη νατοϊκή βάση στην περιοχή.

Το στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη είναι έτοιμο να υποδεχθεί σε λίγες εβδομάδες τους πρώτους νατοϊκούς στρατιωτικούς. Το στρατόπεδο αυτό βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα (σε ευθεία γραμμή) από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δεν υπάρχει άλλη νατοϊκή βάση τόσο κοντά στην Τουρκία και αυτός είναι και ο λόγος που εκνευρίζει την Αγκυρα.

Και ο εκνευρισμός της αυτός εκδηλώνεται με το να προκαλεί στο Αιγαίο με παραβιάσεις, με παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας με υπερπτήσεις και (πολύ συχνά τελευταίως) με εικονικές αερομαχίες, όπως αυτή που προσφάτως σημειώθηκε πάνω από το Καστελλόριζο. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται στην «αμερικανική βάση» (όπως την αποκαλεί) της Αλεξανδρούπολης, η οποία, όπως λέει, βρίσκεται κοντά στην Τουρκία και απευθύνει ερώτημα όχι μόνον για να το ακούσει η Αθήνα αλλά και η Ουάσιγκτον «τι χρειάζονται τέτοια βάση οι Αμερικανοί;».

«Ο στρατός των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη μας ενοχλεί». Αυτό είχε δηλώσει προ ημερών ο τούρκος απόστρατος ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονας του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά και του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αφορμή για τις δηλώσεις του, η συγκέντρωση δυνάμεων των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο μιας συμμαχικής άσκησης. Ενοχλείται ο εν λόγω ναύαρχος διότι, όπως υποστηρίζει, ο Τζο Μπάιντεν είναι «φιλικά διακείμενος προς την Ελλάδα».

«Σούδα του Βορρά» ονόμασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός…