Ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε, στη συνάντηση με τον Γάλλο πρεσβευτή στην εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων και συμφωνιών με τη βασική υποσημείωση πως στις συμβάσεις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ενίσχυση της ΕΑΒ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένει σε μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική για την Ελλάδα, συχνά λέει πως η κυβέρνηση έχει μεταβάλλει το δόγμα της χώρας και όλο και με μεγαλύτερη ένταση υπογραμμίζει πως η Συμφωνία των Πρεσπών υπήρξε μια τομή ειρηνικής διευθέτησης και διπλωματικού κεφαλαίου για όλα τα Δυτικά Βαλκάνια.

Παράλληλα με την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, σκιωδώς η αξιωματική αντιπολίτευση δια μέσου των υπευθύνων για το εν λόγω πεδίο (ο πρώην ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος και ο εξ απορρήτων διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης) κάνει συνεχώς συναντήσεις με ξένους πρέσβεις και εκπροσώπους χωρών.

Διαβάστε επίσης – ΣΥΡΙΖΑ: «Η ντροπιαστική και απαράδεκτη εικόνα στη Λιβύη μαρτυρά την αδύναμη διεθνή εικόνα της εξωτερικής μας πολιτικής»

Μια τέτοια συνάντηση άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό και συγκέντρωσε τα βέλη της κυβέρνησης κατά της Κουμουνδούρου. Ηταν αυτή του Αλέξη Τσίπρα και των Κατρούγκαλου και Καλπαδάκη με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave – συνοδευόταν από τρεις συνεργάτες του – με τον οποίο συνομίλησαν για τη σημασία των ελληνογαλλικών σχέσεων και ευρύτερα για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις.

«Ο κ. Τσίπρας κλιμακώνει σοβαρά τις ανεύθυνες ενέργειές του και γίνεται εθνικά επικίνδυνος. Αφού δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μέσω των οποίων η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή, έρχεται να θέσει ζήτημα ακύρωσης των συμφωνιών αυτών», ήταν ένα απόσπασμα από την επίθεση της κυβέρνησης δια μέσω του Γιάννη Οικονόμου, ενώ στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, με ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Διαστρέβλωση της συνάντησης

Τι είχε συμβεί όμως; Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά το περιεχόμενο της συνομιλίας και περιγράφουν ένα ριζικά αντίθετο κλίμα και πεδίο συζήτησης. Μιλούν μάλιστα για παραχάραξη και διαστρέβλωση της επαφής.

Οπως τονίζουν πηγές που έχουν γνώση των όσων διημείφθησαν, καταρχάς το ραντεβού το ζήτησε ο γάλλος πρεσβευτής και αυτό έγινε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Οπως συμπληρώνουν, τις επαφές με ξένους πρέσβεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει κατά βάση να τις κάνει εκεί.

Δεύτερον λένε, πως η συζήτηση ήταν κυρίως για τις ρευστές εξελίξεις των ημερών (πόλεμος σε Ουκρανία, ενεργειακή κρίση σε Ευρώπη, τουρκικές προκλήσεις και περιθώρια διαλόγου κ.λπ.) και παρεμπιπτόντως απασχόλησε τις δύο πλευρές και το θέμα των εξοπλιστικών.

Σε αυτό το δεύτερο σκέλος, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε όπως λένε οι πληροφορίες στην εμβάθυνση των ελληνογαλλικών σχέσεων και συμφωνιών με τη βασική υποσημείωση πως στις συμβάσεις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Επαναδιαπραγμάτευση με συμμετοχή της ΕΑΒ

Η παραπάνω θέση λένε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ακυρώνει τις συμφωνίες με τη Γαλλία (π.χ. για νέες κορβέτες), ούτε την πάγια σχέση των δύο χωρών. Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του κόμματός του με τη διοίκηση και εργαζομένους της ΕΑΒ (τον Οκτώβριο) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για «εθνικό έγκλημα» το γεγονός, όπως σημείωνε τότε, πως από 14 δισ. ευρώ εξοπλιστικά προγράμματα σε δύο χρόνια «δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην ελληνική βιομηχανία».

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα είχε δεσμευτεί για μια επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα, ενώ είχε πει ότι σχεδιάζει την ίδρυση ειδικού υφυπουργείου και γενικής γραμματείας που θα εποπτεύουν την ΕΑΒ. Η «γραμμή» αυτή λένε από την Κουμουνδούρου δεν σηματοδοτεί αλλαγή γραμμής, αλλά επεξεργασμένη νέα θέση που έχει ως γνώμονα το «εθνικό συμφέρον».