Θετικά κρίνει η Αθήνα την επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, τόσο για τη δήλωση αλληλεγγύης της Αναλένα Μπέρμποκ προς τη χώρα μας, όσο και για τα μηνύματα που έστειλε στην Άγκυρα. Αντίθετα, «επεισοδιακή» χαρακτηρίζεται η συνάντησή της με τον Τσαβούσογλου στην Τουρκία.

Ένα κρίσιμο διήμερο είχε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη, καθώς είχε να χειριστεί «καυτά» θέματα για την ατζέντα της Γερμανίας, προσπαθώντας παράλληλα να μην δυσαρεστήσει ούτε τη μία, ούτε την άλλη πλευρά.

Ωστόσο, η αλλαγή της τακτικής ίσων αποστάσεων από το Βερολίνο, έπειτα από την επίδειξη του τουρκικού χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ίδια η Μπέρμποκ, ως πρώην συναρχηγός των Πρασίνων, ήταν επικριτική απέναντι στην Άγκυρα σε μία σειρά ζητημάτων, δεν προοιωνιζόταν… μία από τα ίδια για την Ελλάδα, που συνήθως έρχεται αντιμέτωπη – διεθνώς – με την παραίνεση «Βρείτε τα μεταξύ σας».

Διαβάστε επίσης:   Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ

Μητσοτάκης: «Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την ΕΕ»

Ο πρωθυπουργός, στην συνάντησή του με την Αναλένα Μπέρμποκ, την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Μπέρμποκ: «Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών»

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συζήτηση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ και στο υπουργείο…