Μία επίθεση της Χεζμπολάχ κατά του κοιτάσματος φυσικού αερίου του Καρίς (Karish) στην ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο πόλεμο ανάμεσα στην σιιτική οργάνωση του Λιβάνου και το Ισραήλ, προειδοποίησε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντς.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, γειτονικές χώρες επισήμως σε κατάσταση πολέμου, διεξάγουν διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον για την διευθέτηση της συνοριακής διαφοράς τους και την άρση των εμποδίων για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Η ένταση ξεκίνησε τον Ιούνιο με την άφιξη στο υπεράκτιο κοίτασμα Καρίς, που βρίσκεται, σύμφωνα με την Βηρυτό, σε διαφιλονικούμενα ύδατα, πλοίου το οποίο επρόκειτο να ξεκινήσει την διαδικασία εκμετάλλευσης για λογαριασμό του Ισραήλ.

Εκτοτε, η Χεζμπολάχ, ισχυρή ένοπλη οργάνωση που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του Λιβάνου, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε καμία δραστηριότητα στο κοίτασμα. Στις αρχές του Ιουλίου, ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε μη οπλισμένα drone τα οποία εστάλησαν από την Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το Καρίς.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι το κοίτασμα του Καρίς βρίσκεται νότια της διαφιλονικούμενης ζώνης, δεν υπάρχει θέμα γι΄αυτό. Και το κοίτασμα θα παραγάγει φυσικό αέριο όταν θα είναι έτοιμο για παραγωγή», δήλωσε σήμερα ο Μπένι Γκαντς στο ραδιοφωνικό δίκτυο 103 FM.

«Το Κράτος του Ισραήλ είναι και έτοιμο να προστατεύσει τα περιουσιακά του στοιχεία και να επιτύχει συμφωνία με την λιβανική κυβέρνηση με την αμερικανική μεσολάβηση για το κοίτασμα της Σιδώνας», άλλο κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο ονομάζεται Κάνα από τους Λιβανέζους, πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

«Πιστεύω ότι στο μέλλον, θα υπάρχουν δύο πλατφόρμες, μία από την δική μας πλευρά και μία από την δική τους. Και ελπίζω ότι πριν γίνει αυτό, δεν θα έχει χρειασθεί να περάσουμε σε νέο γύρο συγκρούσεων», πρόσθεσε.

Οταν ερωτήθηκε για την πιθανότητα μία επίθεση…