«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στην αστυνομία του Καναδά η υπόθεση της επεισοδιακής σύλληψης σε προάστιο της Οτάβας μιας διπλωμάτιδος από τη Σενεγάλη. Το Ντακάρ κατήγγειλε μια «ρατσιστική και βάρβαρη» ενέργεια, ενώ οι καναδικές αρχές υπόσχονται «ενδελεχή έρευνα» για το «απαράδεκτο» περιστατικό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σενεγάλης κάλεσε τον επιτετραμμένο της καναδικής πρεσβείας στο Ντακάρ για να διαμαρτυρηθεί εντόνως.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη μεταχείριση που φέρεται να είχε η σενεγαλέζα διπλωμάτης από την αστυνομία της πόλης Γκατινό», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο».

Καναδοί αστυνομικοί έκαναν έφοδο την περασμένη Τρίτη στο σπίτι της διπλωμάτιδος από τη Σενεγάλη, στη διάρκεια της οποίας «άσκησαν ταπεινωτική σωματική και ηθική βία», σύμφωνα με το Ντακάρ.

«Ο Καναδάς λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση της Βιέννης», που διέπει τις προξενικές σχέσεις από το 1963, επέμεινε η κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό.

Χθες Σάββατο, η τοπική κυβέρνηση στο Κεμπέκ – της επαρχίας όπου συνέβη το περιστατικό – ανακοίνωσε την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για «παρέμβαση της αστυνομίας που εγείρει ερωτήματα» κατά της «Πρώτης Συμβούλου της Πρεσβείας της Σενεγάλης στον Καναδά».

Έφθασε ασθενοφόρο

Η αστυνομία του Γκατινό παραδέχθηκε την εμπλοκή της στο περιστατικό, κατόπιν αιτήματος από δικαστικό κλητήρα για συνδρομή των δυνάμεων ασφαλείας.

«Παρά την υπενθύμιση της διπλωματικής ιδιότητας του θύματος και του απαραβίαστου του σπιτιού της, καναδοί αστυνομικοί της πέρασαν χειροπέδες, τη χτύπησαν άγρια σε σημείο που είχε δυσκολία στην αναπνοή, γεγονός που οδήγησε στη διακομιδή της με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο», σύμφωνα με τις αρχές της Σενεγάλης.

Η καναδική αστυνομία ανέφερε από την πλευρά της ότι επιβεβαίωσε πως «το δικαστικό έγγραφο ήταν έγκυρο» και ότι ο δικαστικός λειτουργός…