Στο συνεκτικό σχέδιο της Κυβέρνησης προκειμένου η Ελλάδα, και ειδικά η Βόρεια Ελλάδα, να καταστεί κόμβος υποδομών, μεταφορών και logistics, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στο 2ο Thessaloniki Summit του Economist. 

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι από εκεί που η Ελλάδα κινδύνευε να γίνει ο «αποδιοπομπιαίος τράγος» της Ευρώπης, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις με επιτυχία: Τη διαχείριση της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και στο πρόγραμμα έργων ύψους 13 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών στη χώρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. 

«Έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος τώρα είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς στην Ελλάδα. Έχουμε έναν αριθμό project που ξεδιπλώνονται και αυτά τα project βασικά έχουν μία συνοχή και θέλω να δώσω έμφαση σε αυτό, καθώς η Κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο για να κάνει την Ελλάδα κόμβο υποδομών και μεταφορών», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: 

«Κοιτάξτε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κοιτάξτε το λιμάνι της Καβάλας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η Θεσσαλονίκη με όλα τα προγράμματα υποδομών σε εξέλιξη – συνδέουμε για παράδειγμα το λιμάνι με το σιδηρόδρομο και τον μοντέρνο αυτοκινητόδρομο – η Θεσσαλονίκη λοιπόν μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ως λιμάνι εξόδου της ΝΑ Ευρώπης».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αποκτά στρατηγική σημασία και στρατιωτικά, αλλά και ενεργειακά, καθώς ουσιαστικά παρακάμπτονται τα Στενά του Βοσπόρου. Και τόνισε ότι όλα αυτά εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων ύψους πέντε δισ. ευρώ, με ένα νέο αποδοτικό τρόπο δημοπράτησης, κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν. 

«Τώρα νομίζω ότι έχουμε κάνει…