Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας) το λαϊκό προσκύνημα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας. Ήδη, στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) άρχισε η προσέλευση των προσκεκλημένων στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.

Δείτε Live: 

Το φέρετρο της εκλιπούσας βασίλισσας παρέμεινε επί τέσσερις ημέρες στο Ουέστμινστερ Χολ στη διάρκεια των οποίων εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από εκεί για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στην 96χρονη Ελισάβετ Β’, η οποία παρέμεινε στον βρετανικό θρόνο επί 70 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου.

O Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του

Μεταξύ των ανθρώπων που προσκύνησαν το φέρετρο της βασίλισσας της Βρετανίας ήταν και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, όπως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη σύζυγό του, ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Αυστραλός ομόλογός του Άντονι Αλμπανέζι καθώς και η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

O Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του

Η κηδεία της Ελισάβετ Β’ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο Αββαείο του Ουέστμινστερ παρουσία 2.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλοί ηγέτες και εστεμμένοι.

Το τελετουργικό της κηδείας 

Ένα μεγαλοπρεπές τελετουργικό αιώνων, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή, προβλέπει το πρωτόκολλο για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πρόκειται ασφαλώς για κηδεία με τιμές κεφαλής κράτους, τιμές που επιφυλάσσονται για τους μονάρχες αλλά έχουν απονεμηθεί με βασιλική συγκατάθεση σε ακόμα 12 πολιτικές, στρατιωτικές και επιστημονικές προσωπικότητες των βρετανικών νήσων, από τον Ισάακ Νεύτωνα και το λόρδο Νέλσονα έως πιο πρόσφατα τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Το τελετουργικό της κηδείας της Δευτέρας δεν έχει εφαρμοστεί από το 1965 και την κηδεία του Τσώρτσιλ, του ιστορικού πολιτικού ηγέτη της Βρετανίας που ήταν και ο πρώτος από τους 15 πρωθυπουργούς επί βασιλείας της Ελισάβετ.

Στις 6.30 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας θα…