Οι 4 λέξεις του πρώην πρωθυπουργού, μια μαντινάδα και ποικίλες αντιδράσεις

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή το βράδυ της Τετάρτης στα Ανώγεια Κρήτης είχε προαναγγελθεί μέρες πριν από τον δήμο, που αποφάσισε να διοργανώσει εκδήλωσης μνήμης για τον πολιτικό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ηταν η δεύτερη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού από τον περασμένο Ιούνιο, όταν είχε μιλήσει για θέματα της επικαιρότητας με μηνύματα κυρίως για Τουρκία, Ευρώπη, ΗΠΑ και Βαλκάνια.

Τότε, αρχές του καλοκαιριού, το Μαξίμου μιλούσε – διά στόματος του πορτ παρόλ Γιάννη Οικονόμου – για «εξαιρετική ανάλυση» από τον Καραμανλή και ανάδειξη «παραστατικά, όπως πάντα» της ανάγκης για εθνική ομοψυχία. Αυτή τη φορά, τέλος καλοκαιριού πια, καταγράφηκε ως τελείως διαφορετικό το σκηνικό συνολικά στο γαλάζιο στρατόπεδο, σε κυβέρνηση και κόμμα δηλαδή, παρασκηνιακά αλλά και επισήμως, έχοντας πυροδοτήσει πλέον εσωκομματικές συζητήσεις και σενάρια. Αν από την τελευταία 20λεπτη εμφάνιση του Καραμανλή έλειπαν τα δύο λεπτά που ο ίδιος επέλεξε να αφιερώσει στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, δεν θα συνέβαινε αυτό. Για την ακρίβεια, αν έλειπαν τέσσερις συγκεκριμένες λέξεις, αυτές που αιφνιδίασαν τους κυβερνητικούς επικοινωνιακούς μηχανισμούς λόγω του μη αναμενόμενου, όπως αποδείχθηκε, υψηλού πολιτικού φορτίου τους, και στην πραγματικότητα ενόχλησαν πολλά στελέχη παρά τις περί αντιθέτου διαψεύσεις: «απόρρητο», «ιοβόλες σκιές», «κάθαρση». Και αν έλειπε επίσης ο… επίλογος της ομιλίας Καραμανλή.

Γιατί ακόμα και μια μαντινάδα («άλλο το να ‘σαι αετός, κι άλλο να τον κάνεις, άλλο το να θωρείς κορφές, κι άλλο να τις φτάνεις») μπήκε άρον άρον στο μικροσκόπιο των γαλάζιων για το αν απευθυνόταν ως τιμή στον αείμνηστο Κεφαλογιάννη ή αν είχε άλλον παραλήπτη. Οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από κύκλους του πρώην πρωθυπουργού την επόμενη μέρα της παρέμβασης ότι η ομιλία δεν εμπεριείχε «αιχμές κατά της κυβέρνησης», καθώς και οι επίσημες, στο…