Σε ετοιμότητα βρίσκεται το ελληνοαμερικανικό λόμπι ενόψει της επαναφοράς του θέματος αγοράς F16 από την Τουρκία. 

Η αξιοπιστία της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον είναι πολύ χαμηλή λέει μιλώντας στον ΣΚΑΙ ένας από τους πλέον εξέχοντες εκπροσώπους του λόμπι ο Μάικ Μάνατος, ο  οποίος μάλιστα εκτιμά πως αν η Τουρκία κλιμακώσει έναντι της Ελλάδας η παρέμβαση των ΗΠΑ θα είναι υψηλού επιπέδου.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Η Τουρκία κλιμακώνει τη ρητορική και την επιθετικότητά της τους τελευταίους δύο μήνες με πολλαπλές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν επίσημα αυτή την επιθετικότητα ;
 
Σε τρεις γενιές εργασίας στην Ουάσιγκτον με υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, έχουμε δει από πρώτο χέρι την τεράστια προκατάληψη της γραφειοκρατίας προς την Τουρκία. Αλλά με αυτόν την κυβέρνηση στο Λευκό Οίκο, έχουμε κάτι μοναδικό. Για πρώτη φορά, έχουμε έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που όχι μόνο περνάει την 40χρονη καριέρα του δουλεύοντας για την προώθηση των σχέσεων της Ελλάδας – ΗΠΑ και γνωρίζει προσωπικά τον Ερντογάν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών και τον σύμβουλό του για την εθνική ασφάλεια.Έτσι είναι πολύ εξοικειωμένος με την περιοχή, δεν είναι μόνο φίλος της Ελλάδας, αλλά έχει και αξιοσημείωτο ιστορικό σε αυτά τα θέματα. Επομένως, είμαστε βέβαιοι ότι εάν τα πράγματα κλιμακωθούν, θα υπάρξει υψηλού επιπέδου συμμετοχή. Και σίγουρα στα παρασκήνια, συνεχίζει να προτρέπει την Τουρκία να κάνει το σωστό.

Η Τουρκία κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι παρενόχλησε  τα αεροσκάφη της κατά τη διάρκεια της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Λοιπόν, κοιτάξτε, η αξιοπιστία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον είναι αδύναμη, πολύ περιορισμένη. Νομίζω ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι απολύτως γελοίοι. Από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NΑΤΟ το να  κατηγορεί μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει πολύ ισχυρό ρεκόρ διεθνώς και σίγουρα στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα ότι κατά…