Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν και θέλουν, είναι να είναι ευτυχισμένοι. Φυσικά, αυτή η «ευτυχία» είναι διαφορετική για τον κάθε άνθρωπο- για κάποιους σημαίνει επαγγελματική επιτυχία ενώ για άλλους μπορεί να σχετίζεται με τα ερωτικά- αλλά στο τέλος της ημέρας ο καθένας θέλει να περάσει τη ζωή του νιώθοντας χαρούμενος και ικανοποιημένος με αυτά που έχει γύρω του.

Παρόλα αυτά, για κάποιους άλλους η επιθυμία να είναι ευτυχισμένοι έγινε κάτι περισσότερο από ανάγκη και λιγότερο από επιθυμία. Τα social media έχουν δημιουργήσει ένα εικονικό κύμα από περιεχόμενο αυτό- βελτίωσης , ενώ πλέον η ευτυχία αντιπροσωπεύει ένα status.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να μην είσαι ευτυχισμένος ή να είσαι λυπημένος είναι απόρροια περισσότερο προσωπικής αποτυχίας παρά αυτού που είναι πραγματικά: ένα αναπόφευκτο κομμάτι του να είσαι άνθρωπος.

Φυσικά δεν είναι λάθος να προσπαθείς να τονώσεις τη διάθεση σου όταν αυτή είναι πεσμένη, αλλά το να προσπαθείς συνέχεια να πείσεις τον εαυτό σου ότι θέλει και πρέπει πάντα να νιώθει ευτυχισμένος είναι ένας στόχος που δε θα καταφέρεις να πετύχεις- αντίθετα μπορεί να σε κάνει να νιώσεις χειρότερα.

Η ανάγκη να νιώθουμε 24/7 ευτυχισμένοι

Σύμφωνα με τον Sharnade George ο οποίος είναι ψυχολόγος, συγγραφέας και ιδρυτής του “Culture Therapy”, ένα online πρόγραμμα ψυχανάλυσης, αυτή η σύγχρονη ανάγκη να νιώθουμε 24/7 ευτυχισμένοι είναι ένα είδος «συναισθηματικής τελειομανίας». Επίσης, προειδοποιεί πως το να προσπαθούμε να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα όπως η θλίψη και ο θυμός είναι όχι μόνο μη ρεαλιστικό αλλά μπορεί να μας εμποδίσει μελλοντικά να αντιμετωπίσουμε διάφορα θέματα στη ζωή μας.

Επιπλέον, εξηγεί πως το να θέλουμε να αισθανόμαστε μόνο ένα συναίσθημα αυστηρά – στη συγκεκριμένη περίπτωση ευτυχία- συχνά σημαίνει πως έχουμε έλλειψη κατανόησης της αξίας των υπόλοιπων συναισθημάτων. «Κάθε αρνητικό συναίσθημα είναι ένα…