Στη μνήμη του καθηγητή αξίζει να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να υλοποιηθεί ο μεγάλος του πόθος: να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα

Με θλίψη και ευγνωμοσύνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 82 ετών.

Να υλοποιηθεί ο μεγάλος του πόθος

Στη μνήμη του καθηγητή αξίζει να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να υλοποιηθεί ο μεγάλος του πόθος: να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα, υπογραμμίζει στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  • Διαβάστε επίσης Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν είναι λύση, είναι ελιγμός» – Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης απαντά στον Βρετανό ομόλογό του

Αναλυτικά η δήλωσή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Παντερμαλή με θλίψη, αλλά και ευγνωμοσύνη. Γιατί με τη σκαπάνη του αποκάλυψε μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας. Με την γλαφυρή διδασκαλία του ενέπνευσε αναρίθμητους φοιτητές. Ενώ η σεμνή παρουσία του στα βουλευτικά έδρανα προσέφερε ποιότητα στη δημόσια ζωή.

Ανεξίτηλη παρακαταθήκη

»Η ανεξίτηλη παρακαταθήκη του θα μένει ορατή σε κάθε επισκέπτη του Μουσείου της Ακρόπολης. Ενός μοναδικού τοπόσημου ιστορίας και μνήμης, για το οποίο ο ίδιος μόχθησε και αξιώθηκε να δει ολοκληρωμένο.

»Πρόλαβε, όπως έλεγε ο ίδιος, να δει «τα πρόσωπα απλών πολιτών, της πατρίδας μας παιδιά, αλλά και παιδιά άλλων πατρίδων, μέσα στο μουσείο. Να βλέπουν τα αγάλματα. Να αντικρίζουν, έξω, τον Παρθενώνα και να φωτίζονται τα πρόσωπά τους. Για να καταλάβουν έτσι για πρώτη φορά τι εννοούμε όταν λέμε: «να πώς γεννήθηκε εδώ ο Δυτικός πολιτισμός!»».

»Στη μνήμη του Καθηγητή αξίζει να εντείνουμε τις προσπάθειες ώστε να υλοποιηθεί και ο μεγάλος του πόθος: να επανενωθούν τα γλυπτά του Παρθενώνα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».