Ο Βλαντίμιρ Πούτιν βασίζεται στην “απροθυμία” των Ευρωπαίων να υποστούν τις συνέπειες του πολέμου που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία και η ενότητα των κρατών μελών πρέπει να “διατηρείται σε καθημερινή βάση”, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ένωση κρατών που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην Ρωσία”, υπενθυμίζει ο Ισπανός διπλωμάτης που αναμένει δύσκολες συζητήσεις στη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών στις 30 και 31 Αυγούστου στην Πράγα.

“Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την εξωτερική τους πολιτική. Πρέπει να φροντίσουμε ώστε τα συμφέροντά μας να φτάσουν σε ένα κοινό σημείο. Αναζητούμε πάντα τον συμβιβασμό. Στους Είκοσι Επτά με τον κανόνα της ομοφωνίας, αυτό είναι μερικές φορές αδύνατο”, παραδέχεται παρατηρώντας την απουσία συναίνεσης για την κατάργηση αυτού του κανόνα.

“Και όσο περισσότεροι θα είμαστε, τόσο θα είναι πιο δύσκολο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που τίθεται για τη διεύρυνση” στην Ουκρανία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, άλλο θέμα της συνεδρίασης στην Πράγα.

Για την υιοθέτηση μιας έκτης δέσμης κυρώσεων, που επιβάλλει σταδιακό εμπάργκο στο μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, εκτός από τους πετρελαιαγωγούς, χρειάστηκαν ακανθώδεις διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία και τον πρωθυπουργό της Βίκτορ ‘Ορμπαν, που λέει “μεγαλοφώνως” ότι θέλει τη διακοπή των κυρώσεων” κατά της Μόσχας, υπενθυμίζει.

Στην Πράγα, ο Ζοζέπ Μπορέλ θα θέσει στο τραπέζι τη συγκρότηση μιας αποστολής για τη στήριξη της εκπαίδευσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως το κάνουν ήδη οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί.

“Πρέπει να δώσουμε στην Ουκρανία ένα στήριγμα πέρα από την προμήθεια των όπλων. Απέναντι σε κάποιον που αρνείται να σταματήσει τον πόλεμο, πρέπει να μπορούμε να αντιστεκόμαστε”, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης…