Ο Μπόρις Μιντς είναι ένας από τους λίγους πλούσιους Ρώσους επιχειρηματίες που τάσσονται κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πλειονότητα των ανθρώπων υψηλού προφίλ στη χώρα παρέμεινε σιωπηλή για τον πόλεμο, αποφεύγοντας την κριτική στο Κρεμλίνο.

Υπάρχει μια απλή εξήγηση, σύμφωνα με τον κ. Μιντς: «Όλοι φοβούνται».

Το Κρεμλίνο έχει τη φήμη ότι καταπνίγει τους ειλικρινείς επικριτές του προέδρου Πούτιν, με το περιεχόμενο των ρωσικών ειδησεογραφικών καναλιών να ελέγχεται. Οι διαδηλώσεις έχουν, επίσης, απαγορευτεί στη χώρα από το 2014, όπως αναφέρει το BBC. 

Ο κ. Μιντς ανέφερε ότι «κάθε πρόσωπο», που ασκεί ανοιχτή κριτική στον Πούτιν, «έχει λόγους να ανησυχεί για την προσωπική του ασφάλεια».

Ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωσε στο BBC: «Δεν έχω καμία πρόθεση να ζήσω σε καταφύγιο για βόμβες, όπως κάνει ο κ. Πούτιν».

Και συνέχισε: «Οποιοσδήποτε επιχειρηματίας είναι ικανός να χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση ή να καλλιεργεί διαμαρτυρίες, οι άνθρωποι αυτοί θεωρούνται εχθροί του Πούτιν και, ως εκ τούτου, εχθροί του κράτους».

Αναπόφευκτη φυλάκιση

Πρόκειται για μια κατάσταση την οποία ο κ. Μιντς έχει βιώσει από πρώτο χέρι, αφού μίλησε για πρώτη φορά δημόσια κατά των πολιτικών του προέδρου Πούτιν το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Ο κ. Μιντς θεώρησε ότι έπρεπε να φύγει από τη Ρωσία το 2015 για το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της αυξανόμενης καταστολής της πολιτικής αντιπολίτευσης, με τον Μπόρις Νεμτσόφ να δολοφονείται εκείνο το έτος.

Ο κ. Νεμτσόφ ήταν σφοδρός αντίπαλος του προέδρου Πούτιν. Η δολοφονία του το 2015 είναι η πιο προβεβλημένη πολιτική δολοφονία από τότε που ο Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία. Οι αρχές αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Δύο χρόνια αργότερα, η πρώην επενδυτική εταιρεία O1 Group του κ. Μιντς βρέθηκε σε ανοιχτή σύγκρουση με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, όπως είπε, με την έναρξη…