Ένοπλες παρατάξεις ενεπλάκησαν σε μάχες σε δυτικό προάστιο της Τρίπολης το βράδυ της Παρασκευής και τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Σάββατο, καθώς δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπάιμπα προσπαθούν να εδραιώσουν περαιτέρω τον έλεγχό τους στην πρωτεύουσα της Λιβύης.

Οι εχθροπραξίες έγιναν στην Ουάρσφαλα, συνοικία στο δυτικό τμήμα της Τρίπολης όπου έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα μάχες τα 11 χρόνια της βίας και του χάους αφότου το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι ανατράπηκε μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από κράτη μέλη του NATO.

Οι εχθροπραξίες αυτές, καθώς και η κατάληψη από παραστρατιωτική ομάδα προσκείμενη στην κυβέρνηση Ντμπάιμπα στρατιωτικής εγκατάστασης σε νότιο τομέα της Τρίπολης, αναφέρθηκαν μια εβδομάδα μετά τα πιο πολύνεκρα επεισόδια της τελευταίας διετίας, στα οποία ενεπλάκησαν διάφορες ομάδες ενόπλων μέσα στην λιβυκή πρωτεύουσα και γύρω από αυτή.

Στις μάχες της περασμένης εβδομάδας, με απολογισμό θυμάτων 32 νεκρούς και 159 τραυματίες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, απωθήθηκαν παρατάξεις που υποστηρίζουν τον αντίπαλο του κ. Ντμπάιμπα, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπατσάγα, που ονομάστηκε νέος πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο με έδρα την ανατολική Λιβύη.

Η αναμέτρηση των δύο ανδρών διαρκεί μήνες. Οι πολιτικές δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, ειδικά ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, τάσσονται υπέρ του κ. Μπατσάγα. Οι ένοπλες δυνάμεις που ελέγχουν την Τρίπολη και το βορειοδυτικό τμήμα της Λιβύης διχάζονται.

Μετά τις μάχες της περασμένης εβδομάδας, τόσο ο κ. Μπατσάγα όσο και ο κ. Ντμπάιμπα επισκέφθηκαν την Τουρκία, τη χώρα που είχε βοηθήσει τις παρατάξεις της δυτικής Λιβύης να αποκρούσουν την επίθεση των δυνάμεων του κ. Χάφταρ το 2020.

Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική παρουσία στην Τρίπολη και ανεπτυγμένα UAVs, που θα μπορούσαν να διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο σε οποιαδήποτε σύγκρουση, αν η Άγκυρα διαλέξει πλευρά.

Την περασμένη…