25 Αυγούστου 2012

Πεθαίνει, σε ηλικία 82 ετών, ο Neil Armstrong, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, εκστομίζοντας τη θρυλική φράση: Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πόσο λίγα χρήματα πήρε ο Armstrong για να περπατήσει στο φεγγάρι. Την εποχή εκείνη, ο μισθός του ήταν 27.401 δολάρια, που θα αντιστοιχούσε σε σχεδόν 200.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Μάλιστα, το πλήρωμα του Apollo 11 δεν αμείφθηκε έξτρα για το ταξίδι στο διάστημα.

Άρμστρονγκ

Βέβαια, οι περισσότεροι αστροναύτες βρήκαν τρόπους, αργότερα στη ζωή τους, να κεφαλαιοποιήσουν τη φήμη τους. Ο  Buzz Aldrin ζητά από 50.000 έως 75.000 δολάρια, μετακίνηση με ιδιωτικό αεροπλάνο και διαμονή VIP για να μιλήσει σε συνέδρια.

Ο Charlie Duke, ο 10ος αλλά και νεότερος αστροναύτης που περπάτησε στο φεγγάρι, ζητά 5.000 δολάρια για μια συνέντευξη.

Όμως, ο Armstrong δεν έδειξε κατά τη διάρκεια της ζωής του ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο. Έζησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι μόνες φορές που συγκέντρωσε χρήματα ήταν για το πανεπιστήμιό του, το Purdue.

Δεν συνέβη το ίδιο με την οικογένειά του, η οποία έβγαλε 6 εκατομμύρια δολάρια από τον θάνατο του αστροναύτη. Όχι κεφαλαιοποιώντας τη φήμη του, αλλά ως αντάλλαγμα για τη σιωπή της.

Η άγνωστη ιστορία

Όταν ο Neil Armstrong πέθανε το 2012, ο θάνατός του αποδόθηκε επισήμως σε επιπλοκές που προέκυψαν από εγχείρηση καρδιάς. Όμως, επτά χρόνια μετά, οι New York Times έβγαλαν στο φως τις πιο σκοτεινές συνθήκες του θανάτου αυτού.

Η εφημερίδα έλαβε μέσω ταχυδρομείου 93 σελίδες εγγράφων που αποκαλύπτουν μια διαμάχη μεταξύ της οικογένειας του πιο διάσημου αστροναύτη στην ιστορία και του μικρού νοσοκομείου του Οχάιο όπου νοσηλευόταν και χειρουργήθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε, η οικογένεια είχε απειλήσει να κατηγορήσει δημόσια το νοσοκομείο για ιατρικό λάθος.

Τελικά, κατέληξε σε μια μυστική συμφωνία που απέτρεψε τη δημοσιοποίηση ενός σκανδάλου, με το νοσοκομείο να πληρώνει 6 εκατομμύρια…