Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών,  στην πολυαναμενόμενη έκθεσή του για την αυτόνομη περιοχή της Σιντζιάνγκ που δημοσιοποίησε τα ξημερώματα, κάνει λόγο για πιθανά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», για τα οποία υπάρχουν «αξιόπιστα τεκμήρια», ιδίως για βασανιστήρια και σεξουαλική βία, σε βάρος μελών της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει «επείγουσα δράση».

«Το εύρος των αυθαίρετων και μεροληπτικών κρατήσεων μελών των Ουιγούρων και άλλων κυρίως μουσουλμανικών μειονοτήτων (…) μπορεί να σημαίνει πως διαπράχθηκαν διεθνή εγκλήματα, ιδίως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, με έκταση κάπου 45 σελίδων.

Μισέλ Μπατσελέτ: Ο διάλογος με την Κίνα δεν σημαίνει πως «κλείνουμε τα μάτια»

Η Μισέλ Μπατσελέτ, η θητεία της οποίας στο αξίωμα της Ύπατης Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα, αντιπαρήλθε τις επικρίσεις πως υπήρξε υπερβολικά συγκαταβατική έναντι του Πεκίνου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας πως ο διάλογος «δεν σημαίνει να κλείνουμε τα μάτια».

«Το να επιδιδόμαστε σε διάλογο και το να προσπαθούμε να καταλάβουμε δεν σημαίνει ότι επιδεικνύουμε ανοχή, ότι αποστρέφουμε το βλέμμα ή κλείνουμε τα μάτια. Ακόμη λιγότερο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε ειλικρινά», ανέφερε η κυρία Μπατσελέτ, που τήρησε in extremis την υπόσχεσή της να δώσει στη δημοσιότητα ως την 31η Αυγούστου την έκθεση των υπηρεσιών της για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ από τις αρχές της Κίνας.

Αν και δεν μοιάζει να περιέχει ιδιαίτερες αποκαλύψεις σε σχέση με όσα ήταν ήδη γνωστά για την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ, η έκθεση βάζει τη σφραγίδα του ΟΗΕ στις κατηγορίες σε βάρος των κινεζικών αρχών που διατυπώνονται εδώ και χρόνια, παρ’ όλες τις διαψεύσεις του Πεκίνου.

Για τη δημοσιοποίησή της ασκούνταν μεγάλες έντονες, τόσο από…