Γιατί η επιχείρηση της Αγκυρας να ενοχοποιήσει το αντιπυραυλικό σύστημα της Ελλάδας είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό

Ξαφνικά η Τουρκία θυμήθηκε τους  S-300 που έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη από το 2000. Και όχι μόνο τους θυμήθηκε αλλά έφτασε να κατηγορεί την Ελλάδα ότι οι S-300 χρησιμοποιούνται για να «λοκάρουν», για να εγκλωβίζουν στα ραντάρ τους δηλαδή τουρκικά μαχητικά.

Την ώρα που η Αγκυρα είναι στριμωγμένη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την αγορά των ρωσικών S-400 – εξηγούν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» έμπειρες στρατιωτικές πηγές – είναι κάτι παραπάνω από προφανής η στόχευσή της να δείξει ότι και η Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί ρωσικά πυραυλικά συστήματα,  δηλαδή τους S-300. Μάλιστα, οι Τούρκοι είναι εμφανές ότι τραβούν ακόμη περισσότερο στα άκρα τον ισχυρισμό τους λέγοντας ότι οι ρωσικοί S-300 που έχει η Ελλάδα χρησιμοποιούνται εναντίον ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Αλλά αυτή η επιχείρηση της Αγκυρας να ενοχοποιήσει τους S-300 της Ελλάδας είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βρει ευήκοα ώτα στο ΝΑΤΟ. Γιατί; Απλούστατα διότι η Ελλάδα δεν αγόρασε στα τέλη της δεκαετίας του ’90 το κινητό αντιπυραυλικό σύστημα των S-300 PMU1 από τη Ρωσία, αλλά από την Κύπρο. Καμία επαφή για την προμήθεια του συστήματος δεν είχε γίνει με τη Μόσχα, ενώ η εγκατάστασή τους στην Κρήτη είχε γίνει με τη σύμφωνη γνώμη και υπόδειξη του ΝΑΤΟ – με τη μεσολάβηση και του τότε υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που είχαν αποδεχθεί όλες οι πλευρές. Αυτό είναι κάτι που η Τουρκία το κρύβει επιμελώς όταν αναφέρεται στους ελληνικούς S-300 στην προσπάθειά της να αποφύγει περαιτέρω κυρώσεις και πιέσεις από τις ΗΠΑ και τη Συμμαχία για τη δική της απόφαση να αγοράσει τους S-400.

H Tουρκία, άλλωστε, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αναζητούσε να αγοράσει μη νατοϊκά οπλικά συστήματα. Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναζητούσε συστήματα εκτόξευσης ρουκετών μεγάλης…