Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν περίπου δεδομένο ότι η Μόσχα δεν θα διστάσει να επαναλάβει επιχειρήσεις έμμεσης εμπλοκής στις ελληνικές εκλογές μέσω της διασποράς ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών.

Σε όσους παρακολουθούν την πολιτική δραστηριότητα της Ρωσίας σε τρίτες χώρες οι αιχμές του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον όσων επιχειρούν να παρέμβουν στις δημοκρατικές διαδικασίες δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη έκπληξη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε στοιχεία για παρεμβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, όπως αυτά που αποκάλυψε η αμερικανική Δικαιοσύνη «για διοχέτευση ποσών μέσω ρώσων ολιγαρχών σε έλληνες εκπροσώπους με σκοπό να στηθεί φιλορωσικό δίκτυο τηλεοπτικών σταθμών, το 2016» (φωτογραφίζοντας την υπόθεση του Κονσταντίν Μαλοφέγεφ). Υπογραμμίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στην πατρίδα μας, για να επηρεαστεί με κάθε τρόπο το αποτέλεσμα των εκλογών».

Για το τι ακριβώς είχε στον νου του αρκεί κανείς να ανατρέξει σε τρεις καταγεγραμμένες περιπτώσεις των τελευταίων ετών.

1. Η ρωσική εταιρεία Internet Research Agency (IRA) έγινε γνωστή από την έρευνα για τη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες την περιγράφουν ως «troll farm», που χρησιμοποιεί ψεύτικους λογαριασμούς στα social media και παράγει κεκαλυμμένα προπαγανδιστικό περιεχόμενο σε ιστοσελίδες και πλατφόρμες βίντεο, για να προωθήσει ρωσικά πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σε έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας για το Εγκλημα και την Ασφάλεια του πανεπιστημίου του Cardiff, αναλύθηκαν εκατοντάδες ψεύτικοι λογαριασμοί της IRA στο που έδειχναν ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2014 (υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, τον Φεβρουάριο, η εισβολή στην Κριμαία).

Το ενδιαφέρον τούς τράβηξε συγκεκριμένος λογαριασμός που, όχι μόνο σχολίαζε τα πολιτικά της Ελλάδας (αυτό το έκαναν πολλοί), αλλά ο διαχειριστής του βρισκόταν στην Αθήνα κι αναρτούσε…