Όσοι και αν παραιτηθούν, ο πρωθυπουργός φέρει ακέραιη την προσωπική ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση τονίζει ο Γ. Παπανδρέου

Απολύτως επιβεβεβλημένη χαρακτηρίζει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Φέρει προσωπικά την ευθύνη

Ο κ. Παπανδρέου σε δήλωσή του αναφέρει ότι «επιβεβαιώνεται και από επίσημα χείλη, ότι ακόμη και η προσωπική ζωή των πολιτών, πόσο μάλλον δημοσιογράφων και πολιτικών, έχει γίνει έρμαιο στα χέρια του κάθε ανευθυνο-υπεύθυνου δημόσιου παράγοντα, επιχειρηματία ή παρακρατικού» υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία».

«Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρει ο Πρωθυπουργός προσωπικά και στο ακέραιο. Όσοι και αν παραιτηθούν» σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας στη ΝΔ «νοοτροπία παρακράτους».

Διαβάστε επίσης Στην ΕΥΠ θα κληθεί για ενημέρωση ο Νίκος Ανδρουλάκης

Αναλυτικά η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

Νοοτροπία παρακράτους

«Για πολλά χρόνια όλα δείχνουν σε αυτήν τη χώρα ότι το μεγάλο έλλειμμα – και διακύβευμα, είναι η Δημοκρατία.

»Έλλειμμα μιας Πολιτείας όπου οι θεσμοί λειτουργούν δημοκρατικά, με διαφάνεια, δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία. Μιας Πολιτείας που υπηρετεί τον πολίτη και διασφαλίζει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματά του, καλλιεργώντας πνεύμα εμπιστοσύνης και προοπτικής.

»Αντ’ αυτού, έχουμε μια σειρά συνεχών κρίσεων, ακριβώς λόγω ελλείμματος δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Αποτέλεσμα; Οι Έλληνες να πληρώνουν ακριβά τις δυσλειτουργίες και να υπολείπονται συνεχώς των υπολοίπων Ευρωπαίων.

»Δυστυχώς οι ικανότητες και ο πλούτος του Ελληνικού λαού, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, μετατρέπονται σε λάφυρο ισχυρών κέντρων πελατειακής διαχείρισης.

»Η κυβέρνηση, η ΝΔ, αγνοώντας τα μαθήματα του δικού της παρελθόντος και της ευθύνης για την κρίση του 2009, όχι μόνον δεν υιοθετεί νόμους εμπέδωσης της διαφάνειας, αλλά…