«Πούτιν – Ερντογάν: Δύο αυταρχικοί ηγέτες έχουν συνάψει μια περίπλοκη συμμαχία, που έχει σφυρηλατηθεί από 20 χρόνια εξουσίας και άγριο μίσος για τη Δύση» αναφέρει η L’EXPRESS

Βλαντιμίρ Πούτιν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η σύγκριση τους  με αναφορές μάλιστα στις απειλές του τούρκου προέδρου απέναντι στην Ελλάδα γίνονται όλο και πιο συχνές στα διεθνή ΜΜΕ.

Για το γαλλικό περιοδικό L’EXPRESS μάλιστα οι δύο ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας έχουν σφυρηλατηθεί σε ένα κοινό συναίσθημα: το μύθο της ταπείνωσης της Δύσης. Στο άρθρο με τίτλο «Πούτιν – Ερντογάν η ανείπωτη ιστορία: η Δύση στο στόχαστρο» γίνεται παραλληλισμός των απειλών του Ερντογάν στην Ελλάδα με την επίθεση Πούτιν στην Ουκρανία, σημειώνεται ο ρόλος της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ μπαίνει και ο παράγοντας των εκλογών, που αποτελεί έναν κίνδυνο για τον τούρκο πρόεδρο.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν – Πούτιν: Μια περίπλοκη σχέση με οφέλη και κινδύνους

Δύο αυταρχικοί ηγέτες

«Ο ένας απειλεί την Ελλάδα, ο άλλος επιτίθεται στην Ουκρανία. Προ των πυλών της Ευρώπης, δύο αυταρχικοί ηγέτες έχουν συνάψει μια περίπλοκη συμμαχία, που έχει σφυρηλατηθεί από είκοσι χρόνια στην εξουσία και ένα άγριο μίσος για τη Δύση» σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει το άρθρο «αν και αντιμέτωποι στη Λιβύη ή τη Συρία, οι δύο ηγέτες έχουν σφυρηλατηθεί πάνω σε ένα κοινό συναίσθημα: τον μύθο της ταπείνωσης της Δύσης. Στο ξεκίνημά του, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι έβλεπαν ελπίδα στον Ερντογάν, αυτόν τον νεαρό, χαρισματικό, «μετριοπαθή ισλαμιστή» και σύγχρονο ηγέτη. Όμως, από το 2006, οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκόνταψαν και η Άγκυρα απομακρύνθηκε από την ευρωπαϊκή ήπειρο».

Τότε ο Ερντογάν άρχισε όλο και περισσότερο να βασίζεται σε εθνικιστικά και ισλαμιστικά κινήματα για να βασιλεύει στη χώρα του. Αναφορικά με τη ρωσική πλευρά, είναι γνωστές οι επικρίσεις προς τη Δύση: διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ταπείνωση και αδιάκοπη κριτική για την…