Ανοικτή επιστολή για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας» στη Βραζιλία συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο υπογραφές, συμπεριλαμβανομένων αυτών των επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων και συνδέσμων εργοδοτών, εν μέσω ατμόσφαιρας ανησυχίας για τις ασταμάτητες επικρίσεις από τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου εναντίον των εκλογικών θεσμών και του εκλογικού συστήματος.

Το κείμενο, που συνέταξαν μέλη της σχολής νομικής του Πανεπιστημίου του Σαν Πάουλου (USP), υπό τον τίτλο «Επιστολή στους Βραζιλιάνους και τις Βραζιλιάνες για την υπεράσπιση του δημοκρατικού κράτους δικαίου», είχε συγκεντρώσει πάνω από 546.000 υπογραφές ως χθες Σάββατο το μεσημέρι, περίπου δύο μήνες προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

«Βιώνουμε μια στιγμή μεγάλου κινδύνου για τη δημοκρατική ομαλότητα, κινδύνου για τους θεσμούς, με τα υπονοούμενα για την μη αποδοχή του αποτελέσματος των εκλογών», κρίνουν οι συντάκτες του κειμένου, που έχουν υπογράψει επίσης πρώην μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πολυάριθμοι καλλιτέχνες, όπως ο διάσημος τραγουδιστής Τσίκου Μπουάρκε.

«Οι αβάσιμες και αναπόδεικτες επιθέσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την εκλογική διαδικασία και το δημοκρατικό κράτος δικαίου που κατακτήθηκε με μεγάλο αγώνα από τη βραζιλιάνικη κοινωνία. Οι απειλές εναντίον των άλλων εξουσιών (…) η υποκίνηση της βίας και η θεσμική ρήξη είναι απαράδεκτες», συνεχίζει η επιστολή, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στον πρόεδρο Μπολσονάρου.

Ο αρχηγός του κράτους, στην εξουσία από το 2019, υποψήφιος για δεύτερη θητεία, δεν παύει να επικρίνει το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας που υιοθετήθηκε στη Βραζιλία το 1996, δίνοντας τροφή στις ανησυχίες ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση ήττας του.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν μεγάλο προβάδισμα στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010).

Το κείμενο έχει υπογραφτεί από μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις, όπως η…