Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα «κάρφωσε» Ελλάδα και Ιταλία, οι οποίες «αρνήθηκαν με μια κομψή συγγνώμη» την πρόσκλησή μας να συμμετέχουν στη σύνοδο των Ανοιχτών Βαλκανίων, αλλά την αποδέχθηκε η Τουρκία, «αναντικατάστατος στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας».

Η καινοτομία της συνόδου κορυφής των Ανοιχτών Βαλκανίων στο Βελιγράδι ήταν η συνεδρίαση στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο Βούτσιτς, τους πρωθυπουργούς Ράμα, Κοβάτσεφσκι, Αμπάζοβιτς και Τεγκελτίγια, καθώς και τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ουγγαρίας, γράφει το αλβανικό top-channel.tv (απ’ όπου η φωτογραφία, επάνω).

Οι συμμετοχές

Στη σύνοδο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας Εντι Ράμα και Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεβιτς.

Δείτε ακόμα – Η διεύρυνση της ΕΕ, τα Βαλκάνια και ο ρόλος της Αθήνας απέναντι στην τουρκική επιρροή

Επίσης, ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Ντριτάν Αμπάζοβιτς, και ο πρόεδρος του υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ζόραν Τεγκελτίγια καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέταρ Σιγιάρτο και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ενα σαφές μήνυμα ότι τα Ανοιχτά Βαλκάνια έχουν αρχίσει να παύουν να είναι απλώς μια άκαμπτη περιφερειακή πρωτοβουλία, σημειώνει το αλβανικό top-channel.tv

«Τον αγαπητό μου φίλο Μεβλούτ Τσαβούσογλου»

Και συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι είναι χαρακτηριστική η πρόσκληση του αλβανού πρωθυπουργού, που είπε τα εξής:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκονται εδώ μαζί μας σήμερα δύο πολύ σημαντικοί φίλοι για εμάς, που εκπροσωπούν δύο εξίσου σημαντικές χώρες για την περιοχή μας, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μας και αγαπητό μου φίλο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία του.

»Η Τουρκία είναι αναντικατάστατος στρατηγικός εταίρος της Αλβανίας, αλλά και σύμμαχος όλων των θετικών διεργασιών στην περιοχή μας, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας,…