Ρωσικό δικαστήριο ανακάλεσε την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta, του πυλώνα της ρωσικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, που αναγκάσθηκε να διακόψει την έκδοσή της τον Μάρτιο εξαιτίας της καταστολής της κριτικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας κήρυξε άκυρο το πιστοποιητικό αναγνώρισης (ως μέσου ενημέρωσης) της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta», ανακοίνωσε στο Telegram ο διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας, ο διευθυντής της οποίας, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης του 2021.

Η ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης γίνεται μετά τον θάνατο και την κηδεία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης και ιστορικού υποστηρικτή της Novaya Gazeta, που υπήρξε προϊόν της πολιτικής της Διαφάνειας (Glasnost). Ο Ντμίτρι Μουράτοφ ετέθη το περασμένο Σάββατο επικεφαλής της επικήδειας πομπής του φίλου του και χορηγού της εφημερίδας .

Η δικαστική διαδικασία κινήθηκε βάσει αγωγής που είχε κατατεθεί από τον Ιούλιο κατά της ρωσικής εφημερίδας από την υπηρεσία ελέγχου των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, την Roskomnadzor, η οποία ισχυρίσθηκε ότι η εφημερίδα δεν διαβίβασε τα αναγκαία έγγραφα κατά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος το 2006.

Εξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ο Μουράτοφ δήλωσε σήμερα ότι η αγωγή στερείται νομικής βάσης και ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη και ότι θα ασκηθεί έφεση.

Η Rozkomnadzor κατέθεσε τον Ιούλιο και δύο άλλες αγωγές ζητώντας την ανάκληση άδειας λειτουργίας της ιστοσελίδας και του νέου περιοδικού της Novaya Gazeta. Οι δύο αγωγές θα εξετασθούν κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος του Μαρτίου, η Novaya Gazeta αποφάσισε να διακόψει την ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοσή της φοβούμενη την καταστολή του ρωσικού καθεστώτος.

Αρα, η εφημερίδα δεν εκτυπώνεται ντε φάκτο εδώ και μήνες.

Οι δημοσιογράφοι της έχουν δημιουργήσει έκτοτε ενημερωτική ιστοσελίδα στην Ευρώπη, η οποία έχει επίσης μπλοκαριστεί στην Ρωσία.

Η Novaya Gazeta…