Του Χρυσόστομου Τσούφη

Τα πιόνια στην ενεργειακή σκακιέρα μετά από πολλές ημέρες στασιμότητας κινήθηκαν. Η Δύση αποφάσισε να δράσει συντονισμένα για να επιβάλλει διπλό πλαφόν στα Ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, με τη Ρωσία να αντιδρά άμεσα, ανακοινώνοντας, μέσω της Gazprom, ότι δεν θα επαναλειτουργήσει αύριο, όπως ήταν προγραμματισμένο, ο αγωγός Nord Stream 1, καθώς παρουσιάστηκε διαρροή πετρελαίου σε σταθμό συμπίεσης.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε στο τηλέφωνο τους ομολόγους της στο G7 και από κοινού αποφάσισαν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου. Και τώρα σύμφωνα και με τον Κρίστιαν Λίντνερ της Γερμανίας θα αρχίσουν εκστρατεία ευρέσεως προθύμων να ακολουθήσουν καθώς για να πετύχει το μέτρο σύμφωνα με τους αναλυτές χρειάζεται να πουν το ΝΑΙ και χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τη Μόσχα.  

Η απόφαση των 7 ισχυρότερων του πλανήτη αποτέλεσε τον καταλύτη για τις εξελίξεις στους κόλπους της ΕΕ. Ενθαρρυμένη η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σάλπισε την Ευρωπαϊκή αντεπίθεση λέγοντας ότι ήρθε πλέον η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που έρχεται στην Ευρώπη με αγωγούς σκορπίζοντας χαμόγελα και στη Αθήνα καθώς το πλαφόν στο φυσικό αέριο αποτελεί πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της ενεργειακής κρίσης.  

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις από G7 και Κομισιόν, η Gazprom ανακοίνωσε ξαφνικά ότι ο Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει αύριο Σάββατο. 

Οι αναλυτές διχασμένοι. Από τη μια πλευρά οι θιασώτες των πλαφόν οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ειδικά σε μια κατεστραμμένη αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου στην οποία Ρώσοι και κερδοσκόποι αλωνίζουν το πλαφόν είναι εκ των ουκ άνευ.  Από την άλλη αυτοί που θεωρούν ότι τα πλαφόν λειτουργούν ως μπούμερανγκ πολλές προκαλώντας ακόμη χειρότερα προβλήματα.  

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Ήδη έχει μειώσει την εξάρτηση της…