Σφοδρό κύμα αντιδράσεων ξέσπασε μετά την προκλητική ανάρτηση που πραγματοποίησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο ίδιος δημοσίευσε μέσω Telegram δυο χάρτες, ένας εκ των οποίων αποτυπώνει τις «φιλοδοξίες», όπως λέει, του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την Ουκρανία και έναν δεύτερο που αντανακλά στις εκτιμήσεις των «δυτικών αναλυτών» για τα ουκρανικά εδάφη μετά τη λήξη του πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος από τους χάρτες απεικονίζει την ουκρανική περιφέρεια με αυτή να περιλαμβάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας και τις δύο ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. «Στο επηρεασμένο από ψυχοτρόπες ουσίες μυαλό του προέδρου της Ουκρανίας, αυτή είναι η εικόνα για το λαμπρό μέλλον της χώρας του», έγραψε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος στον πρώτο  χάρτη.

Χάρτης

Ακολουθεί ο δεύτερος χάρτης που δείχνει μια συρρικνωμένη Ουκρανία με τα σύνορα να περικλείουν μόνο την περιφέρεια του Κιέβου, με τα υπόλοιπα εδάφη να έχουν προσαρτηθεί από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και κυρίως τη Ρωσία. «Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα θα μοιάζει κάπως έτσι», γράφει στην ανάρτησή του για τον δεύτερο χάρτη ο Μεντβέντεφ, χωρίς να διευκρινίζει πάντως σε ποιους αναλυτές αναφέρεται.

Χάρτης

Η Ρουμανία έσπευσε να καταδικάσει αυτή την ενέργεια του Μεντβέντεφ κάνοντας λόγο για «χάρτη που αποδίδει στη Ρουμανία φανταστικά εδάφη της Ουκρανίας» και προσθέτει πως «τέτοιες συμπεριφορές αποτελούν μέρος των εργαλείων προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που χρησιμοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία για μεγάλο χρονικό διάστημα και το οποίο ενισχύθηκε μετά την έναρξη του παράνομου και επιθετικού πολέμου εναντίον της Ουκρανίας».

Πηγή: skai.gr