Σε… Συμπληγάδες Πέτρες δείχνει να βαδίζει πλέον η Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή κρίση, ενόψει και των αυξημένων αναγκών του επερχόμενου χειμώνα, οδηγεί σε αδιέξοδο ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις. Ήδη χώρες όπως η Βουλγαρία, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υποκύψουν στους όρους που έχει θέσει το Κρεμλίνο και να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση με την Gazprom για την επανατροφοδότηση με φυσικό αέριο της αγοράς, καθώς διαπιστώνουν ότι οι λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τόσο της βιομηχανίας, όσο και των νοικοκυριών.

Το μεγάλο «παιχνίδι πόκερ», ωστόσο, παίζεται στη Γερμανία. Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από το ρωσικό φυσικό αέριο και όλα δείχνουν ότι σε λίγους μήνες, το χειμώνα δηλαδή, δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αν δεν βρεθεί λύση με τη Μόσχα. Όπως αναφέρει η DW, ήδη στη Γερμανία πληθαίνουν σοβαρά οι πιέσεις, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2, καθώς ο Nord Stream 1 βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ή υπολειτουργεί, με συνέπεια να μην καλύπτονται οι ανάγκες.

O αντιπρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι τάχθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο υπέρ του ανοίγματος του αγωγού Nord Stream 2 για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Γερμανίας. Ο επίμαχος αγωγός, μολονότι έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει τεθεί σε λειτουργία εξαιτίας του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει στο ρεπορτάζ της η DW, αποτυπώνοντας το κλίμα που διαμορφώνεται και τις πιέσεις που ασκούνται, πλέον, από πολλές πλευρές.

Χάμπεκ: Υποχώρηση προς τη Μόσχα ένα άνοιγμα του Nord Stream 2

Άμεση ήταν η αντίδραση του Γερμανού υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος δήλωσε χθες σε συζήτηση με πολίτες στο υπουργείο του, ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ουσιαστικά «υποχώρηση έναντι του Βλάντιμιρ Πούτιν». Μάλιστα τόνισε ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή περιορίζει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, παρόλο που ο…