Ρότα για νέο κύκλο εντάσεων βάζει η Άγκυρα με την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει την Τρίτη από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ένα 24ωρο πριν τον απόπλου, φρόντισε να δώσει το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας. «Μέχρι σήμερα δεν επιτρέψαμε κανέναν σχεδιασμό ή ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. 

Η χώρα μας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μίλησε για «περιοχές τουρκικής ευθύνης» και σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν παράνομες άδειες από τα κατεχόμενα στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία κάτι που δείχνει πως το γεωτρύπανο θα κινηθεί στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Ελλάδα δεν εφησυχάζει, και παίρνει τα μέτρα της, διεξάγοντας τις τελευταίες 10 ημέρες ασκήσεις με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, με τη Γαλλία, σε μια κρίσιμη περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, και τις κυπριακές δυνάμεις.

Παράλληλα, η Αθήνα διατηρεί ανοιχτές γραμμές με όλους τους συμμάχους για να υπάρχει συντονισμός ώστε να δοθούν απαντήσεις ανάλογα με το μέγεθος της πρόκλησης που θα επιχειρήσει η τουρκική πλευρά. Λίγες ώρες πριν από τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίντ Χαν, η ελληνική πλευρά στρέφει το βλέμμα της σε τρία πιθανά σημεία ανάπτυξης του τουρκικού γεωτρύπανου, στην κατεχόμενη Καρπασία, στο οικόπεδο 6 ή, ακόμη δυτικότερα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση με την Ελλάδα.

«Οποιαδήποτε ένταση προκαλέσει δεν θα είναι απλώς διμερής, θα εκληφθεί ότι παίζει το παιχνίδι του Πούτιν διασπώντας την ενότητα της δυτικής συμμαχίας. Αλλά νομίζω ότι το επικρατέστερο είναι να περιοριστεί σε έναν πλου πέριξ της βόρειας πλευράς της Κύπρου, θα το…