Η ενεργειακή και περιβαλλοντική συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ και οι πολιτικές της ελληνικής Κυβέρνησης για ενεργειακή επάρκεια και εξαγωγές συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των HΠΑ, Joe Biden για το Κλίμα, John Kerry. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης και ο Υπεύθυνος Πολιτικής για το Κλίμα του Γραφείου Παγκόσμιας Αλλαγής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rohemir Ramírez Ballagas.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ:

-Συζητήθηκε η ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου και η πολυεπίπεδη σημασία της για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Σκρέκας εξήγησε το πώς θα συνδεθούν τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας και Αιγύπτου, με τη δημιουργία ενός κοινού, ζωτικού πεδίου οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, αναφέρθηκε στα οφέλη που αυτή η εξέλιξη θα έχει για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με δεδομένο ότι θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια η οποία θα παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο, προς την Ελλάδα και ζήτησε αυτό το σχέδιο να περιληφθεί στην Πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο κ. Kerry, η οποία αντιμετωπίζει τις πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή.

-Συζητήθηκε επίσης η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διοργάνωση του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου «Our Ocean Conference» το 2024, σε συνεργασία και με την υποστήριξη των Η.Π.Α. Ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν στο 9ο Συνέδριο είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα, το πρόβλημα της παράνομης και ανεξέλεγκτης αλιείας και το θέμα των περιβαλλοντικά βιώσιμων θαλάσσιων μεταφορών και ναυτιλίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε τόσο την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης,…